Predati Tužilaštvu BiH

SIPA uhapsila dvije osobe na području Prijedora zbog zločina protiv čovječnosti

Hronika22.11.17, 10:35h

SIPA uhapsila dvije osobe na području Prijedora zbog zločina protiv čovječnosti
Uporedo sa lišenjima slobode vrše se i pretresi objekata koje koriste osumnjičeni u potrazi za predmetima koji mogu biti korišteni kao dokazi u postupku

 

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA na području Prijedora locirali su i lišili slobode osumnjičene za ratni zločin u mjestu Čarakovo kod Prijedora, 1992. godine.

 

Po nalogu Tužilaštva BiH na području Prijedora, rano jutros su locirani i lišeni slobode: Tintor Dragomir, rođen 1947. godine u Prijedoru i Jurišić Mićo, rođen 1956. godine u Prijedoru.

 

Ovi osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su kao pripadnici vojno-policijskih struktura VRS na području Prijedora, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Oni se terete da su, osobno i izravno, sudjelovali u napadima na bošnjačko civilno stanovništvo u mjestu Čarakovo i okolnim mjestima.

 

U navedenim mjestima počinjen je progon bošnjačkog civilnog stanovništva, počinjenjem velikog broja ubojstava, silovanja, nezakonitih lišenja slobode, fizičkih zlostavljanja žrtava,  pljačkanjem i razaranjem objekata, nečovječnim postupanjem, kao i deportacijom stanovništva u logore Keraterm, Omarksa i Trnopolje. 
 

Navedene radnje, zajedno sa drugim nečovječnim djelima, rezultirale su progonom gotovo cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Čarakovo, kao i iz Prijedora i okoline, 1992. godine. 

 

Uporedo sa lišenjima slobode vrše se i pretresi objekata koje koriste osumnjičeni u potrazi za predmetima koji mogu biti korišteni kao dokazi u postupku.

 

Nakon lišenja osumnjičenih, oni će biti transportovani u Sarajevo i predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će odlučiti o daljima aktivnostima u skladu sa zakonom.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!