video/ KAO U FILMOVIMA

Poznati 'pali' u akciji 'Mreža I': Pogledajte i snimak hapšenja 18 lica

Hronika30.10.17, 19:18h

Poznati 'pali' u akciji 'Mreža I': Pogledajte i snimak hapšenja 18 lica
Od strane policijskih timova su započeti istovremeni pretresi na dvadeset jednoj lokaciji na području Zenice, dok su u isto vrijeme vršeni pretresi na jednoj lokaciji na području Sarajeva, jednoj na području općine Travnik i jednoj lokaciji u Kaknju

 

U okviru operativne akcije "MREŽA I", policijski timovi izvršili pretrese na 24 lokacije, kojom prilikom je 18 lica lišeno slobode i stavljeno pod kontrolu, saopćeno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona- piše N1.

 

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru operativne akcije kodnog naziva "MREŽA I", poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje lica koja su djelovala organizovano i koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH i "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH.

 

U nastavku ove operativne akcije, danas, 30.10.2017.godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova su započeti istovremeni pretresi na dvadeset jednoj lokaciji na području Zenice, dok su u isto vrijeme vršeni pretresi na jednoj lokaciji na području Sarajeva, jednoj na području općine Travnik i jednoj lokaciji u Kaknju.

 

Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode osamnaest lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela. Nadalje, tokom provođenja operativne akcije "MREŽA I", zadokumentovani su i bit će dostavljeni Tužilaštvu izvještaji protiv četrdeset tri lica zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga.

 

Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tokom zavedene akcije, u periodu od februara do oktobra 2017. godine, na području Grada Zenica i šire su djelovale tri organizovane mreže nelegalne distribucije opojnih droga heroin i kokain, na čelu sa licima: K.E., N.H. i U.J. Takođe su prikupljeni dokazi o nelegalnim aktivnostima i drugih lica, koja su bila meta ove akcije i koja su u navedenom periodu, zajedno sa drugim osumnjičenim licima, nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima.

 

U današnjoj akciji lišeni su slobode:


1. I.J., rođen 1991. godine, iz Zenice,
2. S.L., rođen 1984. godine, iz Zenice,
3. P.A., rođen 1982. godine, iz Zenice,
4. M.S., rođen 1988. godine, iz Zenice,
5. K.E., rođen 1975. godine, iz Zenice,
6. K.S., rođen 1985. godine, iz Zenice,
7. S.J., rođen 1980. godine, iz Zvornika, 
8. G.S., rođen 1977. godine, iz Kaknja,
9. N.H., rođen 1973. godine, iz Zenice,
10. D.M., rođen 1953. godine, iz Zenice,
11. K.E., rođen 1993. godine, iz Zenice,
12. P.B., rođen 1996. godine, iz Zenice,
13. B.A., rođen 1953. godine, iz Sarajeva,
14. P.S., rođena 1974. godine, iz Zenice,
15. N.N., rođen 1986. godine, iz Zenice,
16. P.M., rođen 1974. godine, iz Zenice,
17. K.M., rođena 1989. godine, iz Zenice i
18. U.A., rođen 1988. godine, iz Zenice.

 

 

Izvršenim pretresima je osamnaest lica zatečeno na lokacijama, stavljeno pod kontrolu i lišeno slobode. U toku je privođenje lica lišenih slobode u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje će nad istim biti zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

 

Izvršenim pretresima pronađena je određena količina opojne droge (marihuane, heroina i kokaina) namjenjene za uličnu prodaju, koja će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, nekoliko pribora za konzumaciju droga, veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, veća količina tableta sa psihoaktivnim komponentama, pancirni prsluk, ručna bomba i drugi nedozovoljeni predmeti. 

 

Aktivnosti u okviru akcije "MREŽA I" se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, a ostvarena je i dobra saradnja sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu, Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo, te Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, saopćeno je danas iz MUP-a ZDK.

 

(Izvor snimka: MUP ZDK/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!