Zastrašujuće brojke

Najmanje 90.000 Rohinja protjerano iz Burme od augusta

Hronika04.09.17, 09:28h

Najmanje 90.000 Rohinja protjerano iz Burme od augusta
Od oktobra prošle godine ovo je druga operacija vojske koja je izazvala veliki izbjeglički talas, pa je ukupan broj Rohinja koji su morali napustiti svoje domove premašio 150.000

 

Najmanje 90.000 Rohinja je iz Burme izbjeglo u Bangladeš nakon što je izbilo nasilje u avgustu, javlja Reuters. Kako ističu vlasti do nasilja je došlo nakon napada Rohinja pobunjenika na vojne baze, ali organizacije za ljudska prava tvrde da se radi o planiranoj kampanji za protjerivanje manjinskog stanovništva, pri čemu su stotine ljudi ubijene i masakrirane.

 

Rohinje su manjinska etnička grupa od oko 1,1 milion muslimana u većinski budističkoj Burmi. Zapadne države su kritizirale premijerku Burme Aung San Suu Kyi zbog krize i njene šutnje o informacijama koje opisuju protjerivanje Rohinja kao etničko čišćenje.

 

Od oktobra prošle godine ovo je druga operacija vojske koja je izazvala veliki izbjeglički talas, pa je ukupan broj Rohinja koji su morali napustiti svoje domove premašio 150.000.

 

Prema informacijama AFP-a, britanska televizijska kuća BBC se povukla iz saradnje sa državnom televizijom iz Burme, a zbog cenzure informacija koje dolaze o krizi i protjerivanju Rohinja.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook