Godišnji odmor - (ne)moguća misija

Šokirat ćete se: Evo koliko vam novca treba za ljetovanje na Jadranu, a koliko za Tusku, Španiju, Siciliju...

Hronika22.05.17, 08:44h

Šokirat ćete se: Evo koliko vam novca treba za ljetovanje na Jadranu, a koliko za Tusku, Španiju, Siciliju...
Iz turističke agencije “Sol Azur” kazali su za Avaz da su bh. građanima veoma primamljive egzotičnije destinacije, a cijene su približne ljetovanju na Jadranu

 

Ako znamo da je prosječna mjesečna plaća u našoj zemlji 870 KM, godišnji odmor u hotelu sa pet zvjezdica za porodicu sa dvoje djece većini Bosanaca i Hercegovaca nemoguća je misija. 

 

No, kako nam se ljetna sezona približava, za one koji se odluče ljetovati, Avaz je istražio koliko je novca potrebno za putovanje kako bi uživali na plažama Turske, Španije, Sicilije... a koliko novca treba za sunčanje na plažama Hrvatske, Albanije, Crne Gore ili, pak, Neuma. 

 

Odabir hotela

 

Za naše građane ljetovanje na bh. moru, kažu brojke, i dalje je najpovoljnija opcija. Tako se u Neumu apartman za četveročlanu porodicu može unajmiti već po cijeni od 60 do 100 KM po danu pa sedmodnevni aranžman s uključenim doručkom košta do 700 KM. Dodatni trošak je prijevoz, jer povratna karta autobusom košta 60 KM, a isto toliko novca treba izdvojiti za gorivo ukoliko se putuje privatnim automobilom. 


A oni koji odluče ljetovati na Hrvatskom primorju, morat će za to izdvojiti minimalno dvije prosječne plaće. Prema ponudama, sedmodnevno ljetovanje u toj zemlji za četveročlanu porodicu košta između 1.500 i 3.000 KM. Porodica sa dvoje djece koja se odluči za privatni apartman, ljetovanje će platiti u prosjeku 2.000 KM, dok odabir hotela sa polupansionom znači da će troškovi porasti na 2.800 KM.

 

U ove cifre nije uračunat prijevoz, a karta u jednom pravcu od Sarajeva do Makarske košta 52,50 KM, dok je cijena povratne oko 70 KM. Za putovanje automobilom do Makarske, ukoliko se ide preko Graničnog prijelaza Zagvozd, potrebno je skoro 60 KM.

 

U Crnu Goru većina bh. građana godinama putuje sa preduvjerenjem da će proći mnogo jeftinije nego u Hrvatskoj. No, turistički radnici upozoravaju da je to tačno samo za Ulcinj i okolna mjesta, dok su ostala mjesta u Crnoj Gori cjenovno bliska Hrvatskom primorju.


U Ulcinju se dvokrevetna soba može naći za već od 20 KM po osobi, ali ih je većina sa zajedničkim kupatilom za po dvije sobe. Apartman za četiri osobe može se pronaći po cijeni od 60 maraka dnevno. Sedmodnevni boravak u apartmanu s doručkom košta skoro 480 KM, a hotelski smještaj sa četiri zvjezdice s doručkom košta od 820 do 1.500 KM. Računica kaže i da povratna karta do, naprimjer, Herceg-Novog košta 72 KM, a za prijevoz automobilom preko Graničnog prijelaza Šćepan-Polje potrebno je oko 80 KM. Cijene hrane i pića približne su onima u BiH.

 

Iz “Centrotursa” kažu da su im, kada je riječ o grupnim putovanjima, hit ovog ljeta Turska i Albanija.

 

- U Albaniju imamo ponude samo autobusom, a polazak je svakog petka. Sedmodnevno ljetovanje u Draču u hotelu sa pet zvjezdica košta od 959 KM do 1.189 KM, u zavisnosti od termina polaska – kazala je Jasmina Delalić, voditeljica poslovnice “Centrotursa”.

 

Besplatno za djecu

 

Autobuski prijevoz na relaciji Sarajevo – Drač košta skoro 90 KM po osobi, a djeca od 4 do 12 godina u pratnji roditelja plaćaju 65 KM. Djeca do četiri godine ne plaćaju prijevoz ako putuju sa dvije odrasle osobe.

 

Automobilom od Sarajeva do Albanije potrebno je oko 300 KM za oba pravca, a sedmodnevni smještaj u Draču košta skoro 450 maraka.

 

Iz turističke agencije “Sol Azur” kazali su za Avaz da su bh. građanima veoma primamljive egzotičnije destinacije, a cijene su približne ljetovanju na Jadranu.  

 

- U ponudi imamo Siciliju. S autobuskom kartom, aranžman od 13 dana košta 679 KM. A ako putujete avionom, osam dana na istoj destinaciji košta 1.370 KM. Dobre ponude za one sa malo dubljim džepom imamo i kada je riječ o Turskoj. Tako za boravak od osam do 15 dana treba od 600 do 6.000 KM. Malo je jeftinija Španija, 14-dnevni aranžman, koji je veoma popularan, košta 880 KM – navode iz ove agencije. 

 

Cijene

 

700 KM košta sedmodnevni aranžman s uključenim doručkom u Neumu


3.000 KM košta sedmodnevni odmor u hotelu u Hrvatskoj


820 KM je minimalna cijena za sedmodnevni odmor u hotelu u Crnoj Gori


1.189 KM cijena je sedmodnevnog aranžmana u Draču u Albaniji


1.370 KM košta osam dana na Siciliji, uključujući prijevoz avionom

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

*****************************************************

 

Pogledajte bonus video na DEPO TV!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook