DR. SLAVEN KOVAČEVIĆ/ MOJ STAV

Samovolja u Kantonu Sarajevo: Zašto premijer Konaković i Vlade KS uporno krše Ustav FBiH?!


08.04.17, 17:48h

 

Nadležnosti svih nivoa vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, entitetske, kantonalne i lokalne nadležnosti, utvrđene su Ustavom FBiH, s tim da je također uređeno da se nadležnosti mogu prenositi na niže nivoe vlasti donošenjem odgovarajućih zakona. Ako to uzmemo kao ulazni podatak, ostaje nejasno zašto vlast Kantona Sarajevo, posebno Vlada i Skupština, sebi daju za pravo da donose propise koji direktno ulaze u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.


Podsjetiću da je nadležnost jedinica lokalne samouprave regulirana Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH, gdje je veoma jasno rečeno koje su to nadležnosti, što je po apelaciji Općine Centar iz 2009. godine, potvrdio Ustavni sud FBiH donoseći svoju presudu iz oktobra 2010.godine, kojom je Kanton Sarajevo obavezan da u roku od šest mjeseci donese svoj Zakon o lokalnoj samoupravi i odgovarajući zakon o pripadnosti javnih prihoda (članovi 58, 59. i 60), kako bi se narušeno pravo na lokalnu samoupravu vratilo općinama i Gradu Sarajevu, kao jedinicama lokalne samouprave u Kantonu. To se već sedam godina nije desilo i krivičnu odgovornost nosi premijer FBiH kao i premijeri Kantona Sarajevo (gdje su sad sudovi da to riješe).


Ako tome pridodamo da Vlada Kantona Sarajevo, potpuno svjesno i sa namjerom donosi zakone, uredbe i odluke, koje su u direktnoj suprotnosti sa važećim Ustavom FBiH, zakonima Federacije Bosne i Hercegovine i presudi Ustavnog suda FBiH iz oktobra 2010. kojom je utvrđeno da Kanton Sarajevo narušava pravo jedinicama lokalne samouprave na lokalnu samoupravu, onda možemo konstatirati da se radi i o krivičnoj odgovornosti kantonalnih vlasti, pored one političke.


Dodajmo tome samo dva primjera, kako bismo do kraja osvijetliti ove tvrdnje. Prva se odnosi na ideju gašenja pojedinih osnovnih škola, a jasno je Zakonom o lokalnoj samoupravi u FBiH u članu 8. rečeno da je nadležnost općina da »osniva i upravlja ustanovama osnovnog obrazovanja.«


Tačno je i veoma jasno da Kanton Sarajevo ima nadležnost nad osnovnim obrazovanjem, što podrazumijeva donošenje obrazovnih programa, utvrđivanje koeficijenata na plaće ili kriterije za angažiranje nastavnika, ali nema pravo gasiti osnovne škole, kada je to uređeno na način da su osnivači osnovnih škola jedinice lokalne samouprave. Takva aktivnost u cjelosti je u suprotnosti sa Zakonom u principima lokalne samouprave u FBiH, kao i sa presudom Ustavnog suda FBiH iz 2010. godine, što je krivična odgovornost. Osnivači osnovnih škola su općine i niko drugi.


Druga važna stvar odnosi se na to da Kanton Sarajevo, odnosno njegova Vlada, donosi odluke u vezi pravila parkiranja, a jasno je rečeno članom 8. Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH da je to direktna nadležnost općina. Bez obzira ko čini vlasti, ko čini parlamentarnu većinu, jasno je da niko od njih nema pravo da krši Ustav FBiH i važeće zakone, posebno presudu Ustavnog suda FBiH. Samo općine imaju pravo da reguliraju i organiziraju javna parkirališta i stepen ili način naplate, što je njihov direktni budžetski prihod, na šta Kanton Sarajevo nema nikakvo pravo.


Donošenjem nedavne Odluke o zoniranju javnih parkirališta (iz februara 2017. godine sa stupanjem na snagu 1. aprila) i načinu naplate, Kanton Sarajevo odnosno njegova Vlada, počinila je osnovno nepoštivanje postojećih propisa što je krivično djelo. Nema pravo KJKP Rad da u ime Kantona Sarajevo obavlja te poslove, bez saglasnosti općina.


Zato se postavlja osnovno pitanje, da li neko iz Vlade Kantona Sarajevo, želeći više napuniti kantonalni budžet, ima pravo da narušava pravo općina i Grada Sarajevo na te prihode? Naravno da nema i to, recimo još jednom predstavlja krivično djelo.


Ostaje otvoreno pitanje, zašto se općine i Grad Sarajevo intenzivnije ne bave zaštitom svojih zakonom uređenih prava, jer bi na taj način građani imali kvalitetniju i bržu uslugu. U suprotnom, samovolja Vlade Kantona Sarajevo vodi u bezvlašće, gdje se zanemaruje Ustav FBiH, važeći zakoni i veoma direktno narušava pravo općina i Grada Sarajevo na lokalnu samoupravu.

 

Ustavni sud FBiH je rekao svoje, sad je vrijeme napokon došlo da i lokalni sudovi kažu svoje prema onima koji ne poštuju važeće propise s ciljem politiziranja vlastitih dostignuća na štetu jedinica lokalne samouprave.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook