Sarma je klasik koji osvaja nepca, ali da li ste znali da jedan mali trik može potpuno promijeniti njen ukus? Najsočnija sarma nije samo kombinacija mesa i kupusa – tajna leži u kvalitetnim sastojcima i izuzetno polaganom kuhanju.
Sastojci (sa dimljenom aromom):
1 velika glavica kiselog kupusa (oko 2 kg)
600 g mljevene junetine (malo masnije)
100 g riže (ne više od 25% količine mesa)
1 velika glavica luka (sitno nasjeckana)
2-3 čehna bijelog luka (sitno nasjeckana ili protisnuta)
1 jaje
100 g suhog mesa (sitno sjeckanog, npr. suho goveđe meso ili goveđa pršuta)
2 kašike ulja ili masti za prženje luka
2 kašike crvene mljevene paprike (blage i/ili ljute po ukusu)
So, biber, lovorov list, i malo vegete po ukusu
2 kašike brašna i ulje za zapršku
Voda ili temeljac za kuhanje
Trikovi za savršenu sarmu (filozofija kuhanja)
Iskusne domaćice kažu da pravi ukus sarme ne dolazi iz lonca, već iz strpljenja. Tri su ključna pravila:
Polagano kuhanje: Nikad ne žurite; sporim kuhanjem (3–4 sata) meso i kupus dobijaju pun ukus i savršenu mekoću.
Dimljena aroma: Suho meso daje dubinu i bogatstvo ukusa. U ovom receptu svinjetina je izostavljena, ali aroma je zadržana uz dodatak suhog goveđeg mesa.
Ostavite da odstoji preko noći: Najsočnija sarma je ona koja je odstajala. Ukusi se savršeno prožmu i obogate.
Priprema korak po korak
Priprema kupusa: Blanširajte listove kupusa i pažljivo odstranite tvrde peteljke.
Dinstanje nadjeva: Popržite luk i sjeckano suho meso (ili pancetu/slaninu) dok luk ne postane staklast.
Smjesa: Pomešajte mljevenu junetinu, rižu, jaje, prženi luk s pančetom, bijeli luk i začine.
Slaganje: Formirajte sarmice, slažite ih u lonac, dodajući lovorov list i preostalo suho meso (ako ga imate).
Kuhanje: Prelijte vodom ili temeljcem i kuhajte na laganoj vatri 3–4 sata. Povremeno protresite lonac.
Zaprška: Pred kraj pripremite zlatnu zapršku od brašna, crvene paprike i malo tečnosti iz šerpe i dodajte je sarmi.
Bosanska sarma je obrok pun ukusa i domaće topline. Obavezno je ostavite da odstoji preko noći.
(N1/DEPO PORTAL/ad)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook