Foto / Ekshumacija u toku

Na Trebeviću pronađeni posmrtni ostaci dva kompletna tijela

Hronika30.03.17, 12:23h

Na Trebeviću pronađeni posmrtni ostaci dva kompletna tijela
Posmrtni ostaci pronađeni su blizu površine tla, a s obzirom da se radi o širem lokalitetu, potraga za posmrtnim ostacima se nastavlja

 

Na lokalitetu Zlatišta na Trebeviću, provodi se ekshumacija koju po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, na mjestu ekshumacije koordinira istražitelj Tužiteljstva BiH, saopćeno je iz ove institucije.


 
Tijekom potrage u prethodna dva dana, pronađeni su skoro kompletni posmrtni ostaci dvije osobe.


 
Aktivnosti su pokrenute na temelju anonimne dojave i saznanja da bi se na navedenom lokalitetu, mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.


 
Pronađeni posmrtni ostaci bit će izmješteni radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta žrtava putem analize DNK uzorka, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.


 
Posmrtni ostaci pronađeni su blizu površine tla, a s obzirom da se radi o širem lokalitetu, potraga za posmrtnim ostacima se nastavlja.


 
Eksuhmaciju i rad ovlaštenih službenih osoba koordinira istražitelj Tužiteljstva BiH, a na mjestu ekshumacije prisutni su predstavnici ICMP, Instituta za nestale osobe, ljekar specijalista sudske medicine, a lokaciju osiguravaju policijski djelatnici MUP-a RS iz Istočnog Novog Sarajeva.


 
Tužiteljstvo BiH i uposlenici tužiteljstva, gotovo svakodnevno sudjeluju u aktivnostima potraga za posmrtnim ostacima i ekshumacija žrtava ratnih zločina diljem BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg; Foto: Arhiv)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook