Šta se dešava na Univerzitetu u Tuzli?

Gutić: Nikada nisam vršio pritisak na rektora u pogledu kadroviranja

Hronika09.03.17, 19:05h

Gutić: Nikada nisam vršio pritisak na rektora u pogledu kadroviranja
Poziva rektora da iznese tvrdnje kada, gdje i ko mu je prijetio, a tvrdnje o prijetnjama i pritiscima odbacuje, tvrdeći da iznošenje mišljenja nije pritisak

 

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić demantirao je medijske navode da bio prisutan tokom incidenta na Rudarsko geološkom fakultetu (RGGF) Univerziteta u Tuzli, prilikom kojeg je došlo do fizičkog obračuna između dva univerzitetska profesora, v.d. dekana Mašinskog fakulteta UNTZ Denijala Sprečića i Bahrije Šarića, prorektora na UNTZ.

 

Na današnjoj pres-konferenciji povodom dešavanja tokom proteklih dana na Univerzitetu u Tuzli premijer TK-a je istaknuo da je bio je prisutan na formalnom dijelu sastanka na RGGF-u, do 18 sati, a incident se desio nakon njegovog odlaska.

 

U dijelu sastanka na kojem je prisustvovao, bilo je, kako kaže, određenih verbalnih duela, između Sprečića i Šarića, koje je prouzrokovao Šarić.

 

Pojasnio je da se na sastanku razgovaralo o aktuelnoj problematici na UNTZ, otvoreno je i pitanje članova Senata UNTZ, naglasivši da je sastanak održan na inicijativu Upravnog odbora UNTZ.

 

Navodi da je prije toga zaprimio nekoliko primjedbi na rad mendžmenta UNTZ, kao i akt o proceduri izbora članova Senata, koji je  v.d. rektora UNTZ Samir Nurić potpisao, u kojem je tražio da dekani ne mogu biti članovi Senata UNTZ, tvrdeći da je time rektor prekršio Zakon o visokom obrazovanju.

 

Rekor Nurić je pokrenuo pitanje imenovanja određenih prorektora UNTZ, kaže Gutić, potcrtavši da nikada nije vršio pritisak na rektora u pogledu kadroviranja.

 

Kada se otvorilo pitanje prorektora za nastavu prof. Snježane Marić, iznio sam mišljenje, koje ga nije obavezivalo, a to je da 20.000 Hrvata koji žive na prostoru TK imaju pravo da imaju pravo na predstavnika u menadžentu UNTZ, kaže Gutić.

 

Naglašava da je primio dopis od prof. Izudina Hasanovića u kojem on obavještava Vladu TK, da su rektor Nurić i prorektor Šarić vršili pritisak, da se za članove Senata UNTZ s Pravnog fakulteta ciljano izaberu prof. Zlatan Begić i prof. Jasmina Alihodžić.

 

Također, tvrdi da je iznio mišljenje da za dekana Prirodno matematičkog fakulteta ne može biti imenovan „neko ko potiče rušenje države i kantona i vrijeđa Majke Srebrenice, (misleći na prof. Vedada Pašića) što je, kako kaže, rektor shvatio kao pritisak.

 

Poziva rektora da iznese tvrdnje kada, gdje i ko mu je prijetio, a tvrdnje o prijetnjama i pritiscima odbacuje, tvrdeći da iznošenje mišljenja nije pritisak.

 

Tvrdi da UNTZ nije ispoštovao zakonske rokove u pogledu imenovanja organa upravljanja na UNTZ, naglasivši da iako rokovi ističu nisu imenovani dekani, nije konstituiran Senat, a rektor je, tvrdi on, odbio dati saglasnost za dekana Mašinskog i  Pravnog fakulteta.

 

Smatra da su prof. Zlatan Begić i prof. Edin Delić kadrovi DF-a i SDP-a ovih dana na nezakonit način preuzeli UNTZ i upravljaju rektorom Nurićem.

 

Naglašava da rekor nije realizirao Odluku Vlade TK da zaposli šest "Zlatnih studenata", iza čega se, po njegovom mišljenju krije realizacija ličnih interesa.

 

- Dolaskom rektora Nurića UNTZ se privatizirao, odmah nakon stupanja na dužnost angažirana je Roza Šarić, kćerka prorektora Fahrudina Šarića, supruga prof. Zlatana Begića, je zaposlena na PMF-u UNTZ kao spoljni saradnik, a sestra od Edina Delića prof. na RGGF zaposlena je kao laborant na istom fakultetu - kazao je.

 

Za stanje na UNTZ smatra odgovorne predsjednika Upravnog odbora i rektora UNTZ.

 

Smatra da je potrebna smjena Upravnog odbora i rektora, odnosno da trebaju podnijeti ostavku, i da Upravni odbor treba pokrenuti smjenu rektora.

 

Gutić je pozvao akademsku zajednicu da zadrži svoj profesorski i naučni integritet i dignitet, te da politiku i političke igre, sujete i međusobna prepucavanja ostave izvan UNTZ, te da se na UNTZ nadmeću svojim istraživačkim dostignućima i kvalitetom rada sa studentima.

 

Na pres-konferenciji prisustvovala je i prof. Amela Begić, spomenuta supruga prof. Zlatana Begića, koja je oštro reagirala i izrazila negodovanje zbog spominjanja njenog imena po pitanju angažmana na UNTZ, te  istakla da je autor pet udžbenika za škole, stekla adekvatno obrazovanje na UNSA, i objavila više od 20 naučnih radova.

 

Tražila je javno izvinjenje premijera TK jer joj ruši ugled i integritet.

 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook