Foto / Obilježen Prvi mart

Svečani prijem u zgradi Predsjedništva: Zajednički život ne smije biti zatrovan mržnjom i osvetom!

Front01.03.17, 19:25h

Svečani prijem u zgradi Predsjedništva: Zajednički život ne smije biti zatrovan mržnjom i osvetom!

PODIJELI NA

POVEZANI TEKSTOVI

Bećirović predložio razmatranje državnog razgraničenja BiH i Srbije: Šta rješava potpisivanje ugovara?

Bećirović ocjenjuje da je jačanje dobrosusjedskih odnosa i razvoj regionalne ...

Nije bh. država zbir tri etničke grupe... Bakir ne smije zaustaviti put BiH u NATO neodgovornim potezima!

Novo Predsjedništvo BiH ne smije biti mjesto stalnih i beskorisnih svađa već ...

Za koga ćete glasati - Bakira Izetbegovića, Denisa Bećirovića ili Mirsada Hadžikadića?

Ulazimo u finiš predizborne kampanje u kojoj se vodi borba za svaki glas. Naj...

Vlast mora biti partner lokalnim sredinama, a ne zla maćeha! Moramo vratiti pravdu i jednako brinuti o svim ljudima

Lokalna vlast u Maglaju je učinila ogromne iskorake. Možemo samo zamisliti ko...

Bećirović: Dragane, tvoja politika otjera Hrvate! Milorade, 'široko ti polje'! Bakire, da vidimo kakva su tvoja rješenja...

Na skupu se obratio i Denis Bećirović, koji je poručio da kad god se u BiH bi...

Mirsad Hadžikadić: Prigovaraju mi da nisam oštar, autokratičan, ne lupam šakom od sto! Ali ja na to ne pristajem...

Neki mu zamjeraju da je politički autsajder, drugi pripisuju razna stranačka ...

Stranka za BiH dobila rok da ukloni nedostatke: Da li će Nermin Šehović biti kandidat za Predsjedništvo BiH

SBiH prijavila kandidaturu CIK-u, Nermin Šehović nije potpisao ni ovjerio izj...

Radončić: Nemoj, Bećiroviću, biti silnik i krasti izbore... Budi predsjednik strateških ideja i pomirenja!

Nemoj lagati nikoga, a naročito žrtve genocida. Nemoj obećavati da ćeš zaposl...

Kandidaturom Borjane Krišto donijeli smo osvježenje, relaksirat ćemo odnose u BiH, a Bošnjacima poručiti...

Slušali smo u proteklom periodu od politike i medija iz Sarajeva kako Dragan ...

SDS odlučio: Mirko Šarović kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH

Kandidatura Šarovića uslijedila je nakon što je Milan Miličević, aktuelni pre...

24 SATA

Trudnicama od 38. sedmice trudnoće pa do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Dodik i Čović imaju razlog za strah: Schmidtove izmjene uvode rigoroznu kontrolu nad milionima na stranačkim računima

Prije dvije godine Toni joj kupio automobil od 185.000 dolara, vodio je na luksuzna putovanja, ali sve je to bila maska

Sa tržišta se povlači mnogima omiljena čokoladica, evo šta je inspekcija pronašla u njoj...

Prijemu su večeras prisustvovali predstavnici državne, federalne, kantonalne i lokalne izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici diplomatskog kora, vjerski dužnosnici i predstavnici kulturnog života u BiH

 

 

Bosna i Hercegovina nije apstraktna ideja, nju čini društveno tkivo grupacije koje u njoj stoljećima žive - kazao je večeras član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović obraćajući se brojnim gostima okupljenim na svečanom prijemu u zgradi državnog predsjedništva organiziranom povodom 1. marta - Dana nezavisnosti BiH.

 

- Veličati i slaviti BiH znači veličati i slaviti njezine narode, zajedništvo ali i sve ono što je određuje i definira. Interes bilo kojeg naroda nije iznad interesa BiH kao zbira interesa svih njenih naroda. Naša domovina danas je talac pitanja čija je BiH, koji njeni dijelovi kome više pripadaju, ko je ravnopravniji, temeljniji, pozvaniji, važniji - istaknuo je Čović.

 

Na dan kada se slavi 25 godina od referendumskog opredjeljenja građana da žive u nezavisnoj državi, Čović je pozvao sve partnere u vlasti da naprave iskorak kroz izmjene izbornog zakona, ali i da se odgovornije shvati uloga u izgradnji zdravijeg društvenog i političkog ambijenta.

 

Potrebno je još snažnije se pokrenuti na jačanju svega što veže ljude u BiH, urediti odnose, ukloniti napetosti, dodajući da niko ne treba osjećati nesigurnost ili suvišnost u ovoj zemlji.

 

- Ako u vremenima izazova uspijemo održati dijalog na tragu općeg konsenzusa o evropskoj budućnosti BiH i njenog pluralnog višenacionalnog i višekulturnog karaktera, doći ćemo do faze održivosti koja će podrazumijevati sposobnost da se upravlja ovom zemlji - stav je Čovića.

 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ponovio je značaj ovog datuma jer je punih četvrt vijeka otkako su građani Bosne i Hercegovine uzeli sudbinu u vlastite ruke, od dana kad je 64 posto glasalo ZA suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

 

- Naše hiljadugodišnje historijsko iskustvo je dvojako. U prošlosti smo ulaskom tuđih vojski bili uvlačeni u teške i krvave sukobe. Ali naša baština su također i dugi i plodni periodi mira i razvoja, periodi u kojima smo iz svoje raznolikosti crpili snagu, te kroz zajedničke napore napredovali na svim poljima - istaknuo je Izetbegović.

 

Dodao je da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati na ovim prostorima živjeli izmiješani vjekovima i nastavit će tako živjeti i u vjekovima koji dolaze, ali taj zajednički život ne smije biti zatrovan mržnjom i osvetom, ne može biti ni građen na lažima i obmanama, on mora biti zasnovan na prihvatanju istine, ma kako gorka i teška ona bila.

 

- Propusti da se ponište posljedice neopisivih zločina koji su pokidali naše društvo, da se o njima kaže puna istina, zasigurno bi došli kao nagrada onima koji su ih počinili, te bismo istovremeno poslali opasnu poruku - da se takvi zločini u konačnici isplate - stav je Izetbegovića.

 

Kazao je da je zbog takvih propusta, koji prijete da naruše pozitivne procese u BiH, da je prije nekoliko dana dignut glas da bi se upozorilo na njihovu štetnost, zbog obaveze da se izrazi poštovanje hiljadama onih koji su preživjeli strahote genocida, i koji danas žive s trajnim naslijeđem tragedije.

 

- Ali smo podigli glas i u ime hiljada srpskih građana u Bosni i Hercegovini koji nisu počinili zločine i koji su spremni da se suoče s užasnim naslijeđem koje nepravedno pritišće i optužuje cijeli jedan narod. Istina i pravda smetaju samo onima čija savjest nije čista - naglasio je.

 

Zato je odbacio tvrdnju da podnošenje zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije Međunarodnom sudu u Haagu produbljuje podjele u našem društvu i da može imati negativne posljedice po stabilnost u BiH.

 

Izrazio je uvjerenje da je potpuna integracija BiH u Evropsku uniju i NATO najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta, to je kaže, najefikasnije sredstvo za pozitivnu transformaciju BiH.

 

Prijemu su večeras prisustvovali predstavnici državne, federalne, kantonalne i lokalne izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici diplomatskog kora, vjerski dužnosnici i predstavnici kulturnog života u BiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook