Nakon burnih reakcija i oprečnih izjava

Stranka za BiH dobila rok da ukloni nedostatke: Da li će Nermin Šehović biti kandidat za Predsjedništvo BiH

Front14.07.22, 15:31h

Stranka za BiH dobila rok da ukloni nedostatke: Da li će Nermin Šehović biti kandidat za Predsjedništvo BiH
SBiH prijavila kandidaturu CIK-u, Nermin Šehović nije potpisao ni ovjerio izjavu o prihvatanju

 

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine dala je danas rok od pet dana strankama da otklone nedostatke na kandidatskim listama, kako bi mogle biti i ovjerene do 29. jula.

 

Krajnji rok za podnošenje kandidatskih listi bio je 4. jula. Nakon provjera koje je izvršio CIK utvrđeno je da je za učešće na Općim izborima 2. oktobra 110 političkih subjekata podnijelo kadidatske liste, uključujući i 17 nezavisnih kandidata koji su prije ovjereni.



Ukupno je prijavljeno 828 kandidatskih listi na kojima se nalazi 7.291 kandidat.

 

Tokom provjera utvrđeno je da 750 kandidatskih listi ispunjava uvjete, a 78 ima određene nedostatke. Tako je bilo kandidata koji su se nalazili na više kandidatskih listi, nije zastupljena ravnopravnost spolova ili pak predsjednici stranaka, odnosno koalicija nisu potpisali kandidatske liste.

 

Među 78 stranaka koje u roku od pet dana trebaju otkloniti nedostatke je i Stranka za Bosnu i Hercegovinu. Provjerama je utvrđeno da 17 kandidatskih listi na kojima se nalaze 194 kandidata zadovoljava uvjete, dok šest na kojima su imena 105 kandidata ima nedostatke.

 

Među njima je i kandidatura Nermina Šehovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Stranka za BiH je prijavila njegovu kandidaturu, ali nije predala njegovu potpisanu niti ovjerenu izjavu o prihvatanju kandidature, kao ni dokaz da je podnio ostavku na mjesto policijskog službenika u Federalnoj upravi policije.

 

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić kazao je kako je na listi za kandidata za člana Predsjedništva BiH u ime SBiH ime Nermina Šehovića. Naveo je kako mu je bilo poznato da Šehović mora podnijeti ostavku na poziciju u Federalnoj upravi policije.

 

Oglasio se i Nermin Šehović koji je kazao da nije kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu za člana Predsjedništva BiH.

 

- Neću uopće da komentarišem neke stvari tamo, ja nisam predao svoju izjavu za tu kandidaturu - kazao je Šehović.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!