novoizabrani gradonačelnik

Skaka o planovima u naredne četiri godine: Sarajevo će biti ekonomski, obrazovni, politički centar...

Front28.02.17, 10:20h

Skaka o planovima u naredne četiri godine: Sarajevo će biti ekonomski, obrazovni, politički centar...
Novoizabrani gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u razgovoru za Oslobođenje govorio je o planovima i projektima koji će biti realizovani u naredne četiri godine

 

Izvor: Oslobodjenje

 

Uloga gradonačelnika u boljem kvalitetu života građana nije pitanje nadležnosti, već pitanje liderstva i kapaciteta u kojem se gradonačelnik i Gradska uprava mogu uključiti u rješavanje izazova.

 

Novoizabrani gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u razgovoru za Oslobođenje govorio je o planovima i projektima koji će biti realizovani u naredne četiri godine. Mišljenja je da svi nivoi vlasti trebaju djelovati zajednički kako bi se problemi građana rješavali brže.

 

Gospodine Skaka, s obzirom na to da ste nedavno izabrani za gradonačelnika Sarajeva, kakvi su Vaši planovi kada je riječ o razvoju Grada Sarajeva?

 

- Ono na čemu želimo zasnovati taj program jeste vizija Sarajeva 2020, kada naš mandat bude istekao. Ta vizija je Sarajevo kao glavni grad države buduće članice EU, privredom orijentisano prema turizmu i pružanju usluga, opredijeljeno da bude društveni, ekonomski, obrazovni, politički i komunikacijski centar BiH i nezaobilazan faktor u ovom dijelu Evrope. Kompletna gradska infrastruktura, a tu govorimo o saobraćajnoj, energetskoj, vodovodnoj i kanalizacionoj, koja je tokom rata u dobroj mjeri stradala, već sada pokazuje svoje ograničene kapacitete kada treba da odgovori potrebama današnjeg Sarajeva, a pogotovo Sarajeva kakvo će biti za 5 ili 10 godina. Naša generacija mora odlučno i hrabro pogledati istinu u oči i shvatiti da probleme koje smo živjeli do jučer moramo početi rješavati danas. Nove generacije moraju primijeniti nova znanja i moderne tehnologije u svim segmentima razvoja, od urbanog planiranja, saobraćaja, zaštite okoliša, energetske efikasnosti, sigurnosti pa do komunalne infrastrukture.

 

Šta će biti prioritet u Vašem radu?

 

- U prvom redu to je liderstvo. Želim biti istinski gradonačelnik svih Sarajlija i ne samo njih već i svih ljudi koji dolaze u ovaj grad u miru i dobroj namjeri, tražeći u njemu znanje, posao, inspiraciju i utočište. Trenutno radimo na finaliziranju ekspozea koji ćemo prezentirati novom Gradskom vijeću, iz čega će proisteći smjernice i prioriteti u našem mandatu. Na osnovu tih smjernica administracija će napraviti plan rada na način da bude realan, konzistentan i mjerljiv, da se za svaku aktivnost zna nosilac ili odgovorno lice, vrijeme izvršenja, te da prema njemu planiramo naredne budžete. Želja nam je da uvedemo novi, drugačiji način rada, da razmišljamo kao projektni timovi i da budemo orijentisani prema rezultatima.

 

Ostatak intervjua čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook