Obznanio federalni premijer

Evo koliko će biti potrebno za uspostavljanje željezničkog saobraćaja: Dnevni gubici su nevjerovatni

Hronika05.10.24, 15:54h

Evo koliko će biti potrebno za uspostavljanje željezničkog saobraćaja: Dnevni gubici su nevjerovatni
Istaknuo je da će stručnjaci u narednih nekoliko dana izaći na teren kako bi procijenili stanje na željezničkoj pruzi u području koje je pogođeno poplavama

 

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je na vanrednoj konferenciji nakon hitne sjednice Vlade FBiH kazao da će biti potrebno nekoliko mjeseci za popravku i uspostavljanje željezničkog saobraćaja ka Pločama, a koji je uništen nakon prirodne katastrofe.

 

- Neće biti problem sanirati do Jablanice, ali hoće ovaj dio od Ostrošca. Čuli smo prognozu (iz Željeznica FBiH) da će to biti par mjeseci, a mi smo tražili da to bude u što kraćem roku, a dobit će pomoć da koriste resurse Vlade FBiH - kazao je Nikšić.

 

Kazao je i da će blokada pruge ostaviti ogromnu štetu generalno privredi, a posebno Željeznicama FBiH. Dnevna šteta zbog blokade ovog saobraćaja će, prema informacijama Nikšića, biti u iznosu od 280.000 KM.

 

- Mi smatramo da onim što sada imamo možemo sanirati posljedice. Međutim, sada smo dobili informaciju direktora Željeznice FBiH koji su možda najpogođeniji u smislu ugrožavanja poslovanja jer oni uglavnom ostvaruju komunikaciju preko luke Ploče. To je nešto što može dovesti do ogromne štete - kazao je Nikšić.

 

Na kraju, istaknuo je da će stručnjaci u narednih nekoliko dana izaći na teren kako bi procijenili stanje na željezničkoj pruzi u području koje je pogođeno poplavama.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook