TUŽILA I MINISTARSTVO

Kantonalni sud odbio zahtjev Enre Suljić da se vrati na mjesto prodekana Medicinskog fakulteta

Hronika26.07.24, 15:06h

Kantonalni sud odbio zahtjev Enre Suljić da se vrati na mjesto prodekana Medicinskog fakulteta
Podnositeljica zahtjeva nije pružila nikakve dokaze u smislu citiranog člana Zakona o upravnim sporovima, saopćio Kantonalni sud Sarajevo

 

 

Kantonalni sud u Sarajevu odbacio je tužbu Enre Suljić protiv Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i Univerziteta Sarajevo - Medicinski fakultet, saznaje Raport.


Rješenjem Suda odbijen je zahtjev za zaštitu sloboda i prava pojedinca zajamčenih Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.


Prodekan za istraživački rad


Između ostalog, Suljić je tražila je da se van snage stavi odluka Univerziteta u Sarajevu - Medicinski fakultet Sarajevo - putem dekana Prof. dr. Amine Valjevac - od 26. marta ove godine kojom se van snage stavlja odluka Vijeća Univerziteta u Sarajevu-Medicinskog fakulteta od 14. marta 2022. kojom se prof. dr. Enra Memhemdika-Suljić bira za prodekana za naučno istraživački rad Univerziteta u Sarajevu-Medicinskog fakulteta.


Međutim, Sud je cijenio da ne postoje procesno-pravne pretpostavke za podnošenje zahtjeva, obzirom, kako se navodi da "podnositeljica zahtjeva nije pružila nikakve dokaze u smislu naprijed citiranog člana 63. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, da su počinjene nezakonite radnje kojim se ograničavaju prava podnositeljice zahtjeva".


Pored navedenog uvidom u CMS sistem (sistem za automatsko upravljanje predmetima u sudovima) utvrđeno je da je podnesena tužba Univerziteta u Sarajevu, zastupanog po Smajkan Enveru, advokatu iz Sarajeva, protiv Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, radi poništenja rješenja od 22.02.2024. godine", navodi Sud u odluci.


Iz Suda zaključuju da je osigurana druga sudska zaštita protiv rješenja Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo od 22.02.2024. godine.


Nepotpun ili nerazumljiv podnesak


"Odredbom člana 24. Zakona o upravnim sporovima propisano je da ako je podnesak nepotpun ili nerazumljiv sud će prema potrebi pozvati tužioca i preko drugog suda da u ostavljenom roku ukloni nedostatke tužbe, pri tome će ga poučiti šta i kako treba da učini i ukazati mu na posljedice koje će nastati ako ne postupi po traženju suda, ako tužilac u ostavljenom roku ne ukloni nedostatke tužbe, a oni su takvi da sprečavaju rad suda, sud će rješenjem odbaciti tužbu kao neurednu.


Kako podnositeljica ni uređenim zahtjevom od 30.05.2024. godine nije otklonila nedostatke zahtjeva na koje joj je sud ukazao dopisom suda dostavljenog podnositeljici dana 22.05.2024. godine, to je u smislu navedene odredbe člana 24. Zakona o upravnim sporovima odlučeno kao u dispozitivu rješenja", odlučio je Kantonalni sud u Sarajevu rješenjem od 6. juna ove godine.


Uložila žalbu Vrhovnom sudu FBiH


Kako saznaje Raport, Suljić je na ovu odluku Kantonalnog suda podnijela žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, tražeći vanredno preispitivanje sudske odluke.


Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo dobilo je obavještenje prije tri dana, a rok za odgovor na žalbu Enre Suljić iznosi 15 dana od prijema dopisa.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook