alarmantno stanje

Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH pred zatvaranjem: Radnici bez plate već četvrti mjesec

Kultura10.07.24, 13:55h

Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH pred zatvaranjem: Radnici bez plate  već četvrti mjesec
- Uposlenici su stava da, ako se hitno ne poduzmu konkretni i odgovarajući koraci za rješavanje finansijskog stanja, NUB BiH će se zatvoriti 25. augusta 2024. godine simbolično - istog dana kad je spaljena u zgradi Vijećnice 1992. godine - naglašavaju među ostalim u dopisu, upućenom ranije ovom mjeseca nosiocima raznih nivoa vlasti

 

 

 


 Radnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUB BiH) najavili su za 25. august zatvaranje te institucije kulture ako hitno ne budu poduzeti konkretni i odgovarajući koraci za rješavanje finansijskog stanja. Nepovoljno finansijsko stanje, kako navode u saopćenju za javost, onemogućava normalno funkcioniranje te institucije koja je jedna od sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu.

 

- Nažalost, dovedeni smo do ruba i primorani zatvoriti vrata jer 42 porodice zaposlenika NUBBiH ne mogu ovako preživljavati. Primjera radi, do jeseni treba da preživimo od dvjestotinjak maraka nakanade za topli obrok. Kako? Svoja vrata ćemo nažalost morati zatvoriti na simboličan datum, 25. augusta, dana kad su 1992. godine gorjele knjige, dan kad je zapaljena biblioteka u zgradi Vijećnice - navode u saopćenju za javnost.

 

Radnici NUB-a BiH naglašavaju da već četvrti mjesec ne primaju platu iako, kako ističu, redovno dolaze na posao.

 

- Obraćamo se kao radnici koji su izigrani i odbačeni od svih nivoa vlasti, radnici državotvorne institucije koja već 79 godina baštini kulturno blago svih naroda Bosne i Hercegovine. U aprilu ove godine Biblioteka je obustavila rad s korisnicima zbog finansijske situacije, koji je nakon lažnih obećanja Vlade KS ponovo uspostavljen - naglašava se.

 

Radnici NUB-a BiH podsjećaju da su o finansijskim ali i drugim problemima i trenutnom stanju te institucije kulture, ranije ovog mjeseca, uputili dopis svim nivoima vlasti. Zamolili su ih za 'hitan i konkretan angažman, u skladu s nadležnostima, te jasniju i temeljitiju analizu cjelokupne situacije'.

 

- Uposlenici su stava da, ako se hitno ne poduzmu konkretni i odgovarajući koraci za rješavanje finansijskog stanja, NUB BiH će se zatvoriti 25. augusta 2024. godine simbolično - istog dana kad je spaljena u zgradi Vijećnice 1992. godine - naglašavaju među ostalim u dopisu, upućenom ranije ovom mjeseca nosiocima raznih nivoa vlasti.  

 

 

(FENA/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook