akademska zajednica ogorčena

Protiv nekoliko privatnih univerziteta podignuta opzužnica, ali oni i dalje rade i izdaju diplome

Hronika06.07.24, 20:55h

Protiv nekoliko privatnih univerziteta podignuta opzužnica, ali oni i dalje rade i izdaju diplome
Pevulja kaže da već niz godina cijelo društvo šalje poruke da se rad ne isplati

 

 

 


U akademskoj zajednici vlada ogorčenost, jer privatne visokoškolske ustanove koje su optužene u predmetu “Klaster” i dalje mogu izdavati fakultetske diplome.

 

Ugledni profesori ogorčeni su zbog činjenice da institucije koje su nadležne za visokoškolsko obrazovanje uporno ćute o skandalu koji više od godinu dana trese Srpsku i BiH.

 

Podsjetimo, tek rijetki su se do sada oglašavali o ovoj velikoj aferi, pa je tako šest banjalučkih profesora, u otvorenom pismu upućenom akademskoj zajednici Srpske i BiH, u martu prošle godine navelo da većina pripadnika akademske zajednice očekuje cjelovitu, odgovornu i profesionalnu istragu.


Prof. doktor Petar Kunić počeo je svojevremeno predavati na jednom privatnom fakultetu. Rekao im je, tvrdi, “Zbogom”, a nama je otkrio razlog.

 

- Dekan te institucije bio je spoljni saradnik. To je katastrofa. On je rekao ‘Ako 90 odsto studenata ne položi, nemamo šta razgovarati sa takvim profesorom.’ Ja, kada sam čuo to od tog dekana, prekinuo sam radni odnos i nisam više dolazio. Dakle, privatni fakulteti su osnovani na komercijalnoj osnovi, a ne u želji da se stekne što više znanja - naglašava Kunić u izjavi za “Nezavisne novine”.

 

Na činjenicu da je protiv nekoliko privatnih univerziteta podignuta optužnica, Kunić ističe da to znači da sada već postoji osnova za odgovornost.

 

- Apsolutno, zbog toga mora biti i nekih aktivnosti nadležnog ministarstva, koje se do sada dosta pasivno odnosilo prema ovome. Slušajte, liberalizacija otvaranja privatnih visokoškolskih ustanova u Srpskoj, BiH i uopšte ovom podneblju, dovela je do degradacije visokog obrazovanja - rekao je Kunić.

 

Jedan od potpisnika spomenutog pisma je i profesor Duško Pevulja, koji kaže da nije normalno to što je tim fakultetima i dalje dozvoljeno da izdaju diplome.

 

- Neko ko se na taj način ogriješio o zakon i neko ko je iznevjerio sve moguće norme visokog obrazovanja, prosto nema pravo više da upisuje studente i ne daj bože ponovo daje diplome - kaže Pevulja za “Nezavisne novine”.

 

Upitan kakva se na ovaj način šalje poruka onim studentima koji su proteklu noć učili do zore, Pevulja kaže da već niz godina cijelo društvo šalje poruke da se rad ne isplati.

 

Nastavak teksta čitajte na linku.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook