uoči dolaska na utakmicu

Erdogan komentarisao kaznu Demiralu: Niko ne kritikuje njemačkog orla ili francuskog pijetla!

Sport05.07.24, 16:18h

Erdogan komentarisao kaznu Demiralu: Niko ne kritikuje njemačkog orla ili francuskog pijetla!
Nakon što je u utorak u utakmici 16. kola izbacila Austriju s EURO 2024 rezultatom 2:1, Turska će se u subotu u Berlinu susresti s Nizozemskom na Olimpijskom stadionu u 21 sat

 

 

Njemački kancelar Olaf Scholz u petak je pozdravio planiranu sutrašnju posjetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Berlinu utakmici četvrtfinala Evropskog prvenstva između Turske i Nizozemske.


"Oduševljen sam što je turski predsjednik u posjeti, a usput, mnogi šefovi država i vlada te neke kraljevske porodice dolaze ovdje na utakmice", rekao je Scholz novinarima u Berlinu.


Dodao je da se trude da predstavnici njemačke vlade uvijek budu prisutni, što smatra velikim znakom poštovanja.


Najavio je da će prisustvovati večerašnjoj utakmici Njemačke i Španije.


Nakon što je u utorak u utakmici 16. kola izbacila Austriju s EURO 2024 rezultatom 2:1, Turska će se u subotu u Berlinu susresti s Nizozemskom na Olimpijskom stadionu u 21 sat.


Na pitanje da li će se sastati s turskim predsjednikom Erdoganom ovog vikenda, kancelar Scholz je rekao da će, iako često komuniciraju, sastanak biti teško organizirati zbog njihove zauzetosti.


"Drago mi je što je predsjednik Erdogan u posjeti Njemačkoj, što prisustvuje fudbalskoj utakmici. Imam stalni kontakt s turskim predsjednikom, često razgovaramo telefonom, sastajemo se na međunarodnim sastancima", rekao je Scholz.


A sam Erdogan se osvrnuo i na kontroverzu oko slavlja Meriha Demirala na utakmici Eura protiv Austrije, kada je turski defanzivac gestikulirao oblik glave vuka, poznatog kao "sivi vuk" u turskoj kulturi.


Rekao je da niko ne kritizira druge nacije zbog njihovih nacionalnih simbola poput orla na njemačkim uniformama ili pijetla na francuskim košuljama.


Erdogan je izrazio nadu u pobjedu u subotnjoj utakmici protiv Nizozemske u četvrtfinalu Eura za prolazak u sljedeći krug te je rekao da planira prisustvovati utakmici u Berlinu, prenosi Raport.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook