VIDEO/ GRAD NA VRHUNCU

13 minuta čistog ćeifa i predratnog Sarajeva: Epizoda iz zaboravljenog serijala... Nekad bilo, sad se pominjalo

Nedjeljni magazin02.07.24, 13:17h

13 minuta čistog ćeifa i predratnog Sarajeva: Epizoda iz zaboravljenog serijala... Nekad bilo, sad se pominjalo
Jedna od epizoda posvećena je Sarajevu, tada na svom vrhuncu i tek koju godinu prije nego će biti gotovo u potpunosti razoreno agresorskom artiljerijom

 

 

Beogradska marketinška agencija IDEA Plus Communications je, na svom YouTube kanalu, objavila neke epizode iz serijala “JAT - Gradovi u koje letimo”. Serijal je nastao u periodu 1989. - 1990. u svrhu promocije jugoslovenskog aerotransporta, a epizode su prikazivale neke od JAT-ovih destinacija.

 

Jedna od njih posvećena je Sarajevu, tada na svom vrhuncu i tek koju godinu prije nego će biti gotovo u potpunosti razoreno agresorskom artiljerijom.

 

Pogledajte nostalgični video i scene iz života predratnog Sarajeva...

 

 

Podsjetimo, JAT je nekadašnja nacionalna aviokompanija Jugoslavije. Sjedište kompanije bilo je u Beogradu, a operativna baza na aerodromu Nikola Tesla. Osnovana je 17. juna 1927. kao Aeroput, a ime joj je promijenjeno 1. aprila 1947. u Jugoslavenski Aerotransport (JAT). Letjeli su na 38 destinacija u 28 zemalja.

 

Nakon raspada Jugoslavije, 8. augusta 2003. kompanija mijenja ime u Jat Airways, a 26. oktobra 2013. prestaje postojati. Republika Srbija potpisuje ugovor sa kompanijom Ettihad te nastaje današnji avioprevoznik Air Serbia.

 

 

(DEPO PORTAL/au/Foto:Screenshot)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook