MILIONI LJUDI bez struje

Crnogorski ministar otkrio mogući uzrok kvara na elektromreži, ali i dalje je nepoznat tačan razlog ovakvog regionalnog kolapsa

Hronika21.06.24, 15:19h

Crnogorski ministar otkrio mogući uzrok kvara na elektromreži, ali i dalje je nepoznat tačan razlog ovakvog regionalnog kolapsa
“Naglo je porasla potrošnja usljed visoke temperature. U takvoj situaciji je vazdušno hlađenje slabije, a zbog visoke temperature vod ispadne”, rekao je Mujović

 

 

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović rekao je da je problem nestanka struje regionalni i da su bez električne energije i Albanija, Hrvatska i BiH, te naveo da su operatori prenosnog sistema maksimalno fokusirani, mada se trenutno ne zna gdje je kvar.


Mujović je rekao da je crnogorski elektroenergetski sistem povratio napon i izrazio uvjerenje da će se sve vrlo brzo vratiti u normalu.


“Radi se na tome da se situacija normalizuje i da se obavi restauracija sistema. Električna energija dospijeva do Crnogorskog elektrodistributivnog sistema /CEDIS/, a CEDIS sada ima posla da je usmjeri dalje prema gradovima. To može da potraje, jer CEDIS ima posla da riješi situaciju u svakom gradu posebno”, naveo je Mujović i dodao da se ne može sve sve riješiti odjednom.


On smatra da se kvar dogodio usljed velikog opterećenja.


“Naglo je porasla potrošnja usljed visoke temperature. U takvoj situaciji je vazdušno hlađenje slabije, a zbog visoke temperature vod ispadne”, rekao je Mujović.


On je naveo da je pretpostavka da su u momentu kada se desio ispad svi potrošači ostali uključeni i izrazio nadu da prilikom ponovnog puštanja u rad opterećenje neće biti veliko, da neće izazvati nove ispade.


“Kada će se sve vratiti u normalu, diskutabilno je”, rekao je Mujović za portal Radio-televizije Crne Gore.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook