Struja se polako vraća

NOS BiH: Razlog ispada dijela Elektroenergetskog sistema BiH problemi u prenosnoj mreži u regionu

Hronika21.06.24, 14:47h

NOS BiH: Razlog ispada dijela Elektroenergetskog sistema BiH problemi u prenosnoj mreži u regionu
Vrše se operativni koraci ka postepenom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400kV i 220kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banja Luci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici

 

 

Nezavisni operator sistema (NOS) BiH saopćio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela Elektroenergetskog sistema (EES) BiH, koji se dogodio danas u 12.25 sati, a prema prvim informacijama razlog su problemi u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenje ključnih 400kV interkonektivnih vodova. 
 

To je za direktnu posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.
 

Sličan scenario desio se i 20. juna ove godine, kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore. Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH.
 

S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom Bosna i Hercegovina ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH. 
 

Trenutno je cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to: BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.
 

Vrše se operativni koraci ka postepenom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400kV i 220kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banja Luci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici. 
 

Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mrži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda. 

 

- Napominjemo da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sistem BiH koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju NOS-a BiH.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook