Od nje kupovale mnoge poznate ličnosti

Skandal u svijetu mode: Slavna dizajnerica zbog krijumčarenja završila iza rešetaka

Showbizz24.04.24, 17:14h

Skandal u svijetu mode: Slavna dizajnerica zbog krijumčarenja završila iza rešetaka
Torbice, izrađene od kože kajmana i pitona uzgojenih u zatočeništvu, vrijedile su čak dva miliona dolara, rekli su tužitelji, ali dizajnerkini advokati tvrde da svaka torbica košta samo oko 140 dolara

 

 

Slavna dizajnerica torbica čije je proizvode koristila Britney Spears, a korištene su i u čuvenoj seriji "Seks i grad", zatvorena je zbog krijumčarenja torbica od krokodilske kože u Sjedinjene Američke Države za modne revije.

 

Nancy Gonzalez (71) priznala je da je regrutirala kurire da nose čak po četiri komada na komercijalnim letovima iz svoje rodne Kolumbije u SAD za Sedmicu mode u New Yorku, između ostalih, u događajima visokog profila.

 

Gonzalez, koji je uhapšena 2022. u kolumbijskom Caliju i kasnije izručena SAD, osuđena je u ponedjeljak na saveznom sudu u Miamiju na 18 mjeseci zatvora zbog kršenja američkih zakona o zaštiti divljih životinja.

 

Torbice, izrađene od kože kajmana i pitona uzgojenih u zatočeništvu, vrijedile su čak dva miliona dolara, rekli su tužitelji, ali dizajnerkini advokati tvrde da svaka torbica košta samo oko 140 dolara.

 

Ona ponekad nije uspjela dobiti odgovarajuće uvozne dozvole od Američke službe za ribu i divlje životinje, nešto što je potkrijepljeno široko ratificiranim međunarodnim ugovorom koji regulira trgovinu ugroženim vrstama, čulo se na sudu.

 

Susprežući suze, Gonzalez je prije izricanja presude rekla da duboko žali što se nije u potpunosti pridržavala američkih zakona.

 

- Od srca se izvinjavam Sjedinjenim Američkim Državama. Nikad nisam namjeravala uvrijediti zemlju kojoj dugujem ogromnu zahvalnost. Pod pritiskom sam donijela loše odluke - rekla je Gonzalez.

 

Salma Hayek, Britney Spears i Victoria Beckham su među slavnim osobama koje su kupile pomno izrađene torbice.

 

Njen je rad također bio uključen na izložbu 2008. u Metropolitan Museum of Art u New Yorku.

 

Ipak, tužitelj Thomas Watts-Fitzgerald je ponašanje Gonzalez usporedio s ponašanjem trgovaca drogom, rekavši da su njene aktivnosti "vođene novcem".

 

Tužitelji su tražili strožiju kaznu, od 30 do 37 mjeseci. No sudac je rekao da uzima u obzir gotovo 14 mjeseci koje je provela u kolumbijskom zatvoru čekajući izručenje.

 

Naređeno je da kaznu zatvora Gonzalez počne služiti 6. juna.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook