23. aprila u 20 sati

Bh. premijera dokumentarnog filma 'Hako' Josipa Pejakovića u Narodnom pozorištu

Kultura22.04.24, 17:39h

Bh. premijera dokumentarnog filma 'Hako' Josipa Pejakovića u Narodnom pozorištu
Nakon svjetske premijere filma u Beogradu na 71. Martovskom filmskom festivalu i publika u Sarajevu će vidjeti film koji govori o gorštaku sa Peštera Haku Duljeviću, čovjeku koji je ponikao u jednom osebujnom podneblju punom nepoznanica i izazova

 

 


Svečana bh. premijera dokumentarnog filma “Hako” autora Josipa Pejakovića bit će upriličena sutra u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo.


Nakon svjetske premijere filma u Beogradu  na 71. Martovskom filmskom festivalu i publika u Sarajevu će vidjeti film koji govori o gorštaku sa Peštera Haku Duljeviću, čovjeku koji je ponikao u jednom osebujnom podneblju punom nepoznanica i izazova.


Kroz vizuru jedne požutjele fotografije naviru sjećanja i oblikuje se naracija unuka glavnog junaka, koji nosi djedovo ime. Kao da kleše svaku riječ, on dočarava i nijansira vrijednosti i ljudskost svoga pretka, koja je danas u manjku, sočnim riječnikom svjedoči o važnosti ljudske komunikacije koja je iznad svake vjerske, nacionalne i geografske odredjenosti. Film svjedoči o međusobnom poštovanju Pešteraca bez obzira na vjeru i naciju, osobinu koja ima univerzalne vrijednosti i koja je važna u svim vremenima i bilo gdje na svijetu. Unuk Hako nastavlja tradiciju rodnog kraja, tradiciju svoga djeda, mudrog gorštaka sa Peštera u Sandžaku, koji za vrijeme II svjetskog rata nije htio podići ruku na svoje komšije po cijenu sopstvenog stradanja. 

 

hako-josip-pejakovic


Producent filma „Hako“ je bosanskohercegovački filmski radnik Almir Šahinović.


Nakon projekcije će se obratiti autor Josip Pejaković i protagonista filma Hako Duljević. Voditelj će biti Dževdet Tuzlić, saopćili su organizatori.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook