trik koji morate zanti

Znate li kako da prepoznate domaći paradajz: Ako ovako miriše, odmah ga kupite

Auto & Dom13.04.24, 14:14h

Znate li kako da prepoznate domaći paradajz: Ako ovako miriše, odmah ga kupite
One malo iskusnije domaćice znaju kako se to radi, a znanje prenose i na nas, pa tako neće biti greške pri biranju ovog preukusnog i osvježavajućeg povrća

 


Konačno smo dočekali sezonu paradajza, krastavca i ljetnog povrća.

 

Bilo da volite da ih jedete svježe ili u salati, vjerujemo da najviše volite kada na pijaci ili u nekom od marketa kupite pravi sočan paradajz.

 

U marketima izbor često nije veliki. Međutim, na pijaci je situacija potpuno drugačija i zato je važno da znate kako da izaberete dobar paradajz.

 

One malo iskusnije domaćice znaju kako se to radi, a znanje prenose i na nas, pa tako neće biti greške pri biranju ovog preukusnog i osvježavajućeg povrća.

 

Prije svega, obavezno uvijek birajte onaj paradajz koji je na dnu uvučen ili ravan. Nikako onaj koji je šiljasti koji ima “čašicu”. Ovo ne važi za posebne sorte kao što je “volovo srce”. U takvim slučajevima je to sasvim u redu.

 

Takođe, birajte plodove koji nisu isti. Štaviše, poželjno je da imaju neki feler, brazdu ili nešto tog tipa, jer to znači da je paradajz prirodan i da ne dolazi iz nekog plastenika.

 

Gledajte plodove koji nisu isti, poželjno je i da imaju nekakav feler, brazdu i slično, to je znak da je paradajz prirodan. Dobar paradajz možete prepoznati i po mirisu, vrlo često ima jak miris zemlje. Koliko je zreo, znat ćete kada ga dodirnete, previše tvrda opna ukazuje na to da nije zreo.

 

Paradajz koji je dobar za jelo ima nabore, malo je kvrgav, asimetričan i različitih dimenzija. Plodovi nikako ne mogu biti isti i izgledati kao da su sišli sa fabričke trake. Znak da je svježe ubran paradajz su listovi koji stoje uz peteljku žućkasto – braonkaste boje.

 

 

(Krstarica/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook