VIDEO/ ČUVENI LJUBAVNICI

Pozvala ga da se doseli kod nje sa ženom i djecom pa - zavela: Priča Stravinskog i Coco Chanel puna strasti i ludila

Lifestyle08.04.24, 19:27h

Pozvala ga da se doseli kod nje sa ženom i djecom pa - zavela: Priča Stravinskog i Coco Chanel puna strasti i ludila
Iako je trajala kratko, ljubavna priča Coco Chanel i Igora Stravinskog imala je ogroman uticaj na oboje

 

 

Izvor: Glossy.rs

Foto: Iz filma Coco Chanel & Igor Stravinsky, sa Madsom Mikkelsenom i Annom Mouglalis

 

 

Čuveni ruski kompozitor Igor Stravinsky preminuo je 6. aprila 1971. godine, samo tri mjeseca nakon smrti Coco Chanel, žene koja je obilježila jedan dio njegovog života.


U vrijeme kada su se upoznali oboje su bili velika imena, svako u svojoj oblasti. Dok je francuska dizajnerica gradila uspješnu karijeru u modnoj industriji, Stravinsky je bio među najuspješnijim ljudima u muzici tog vremena, a i sama Coco mu se divila.


Nakon što je gledala njegovo "Posvećenje proljeća", uprkos opštem zgražavanju publike i zvižducima, ostala je bez riječi zbog njegovog talenta i širokih pogleda. Odmah je u Stravinskom Coco vidjela srodnu dušu, iako se tada nije dogodilo ništa između njih.


Ono što ih je spojilo tek je trebalo da se desi.


Do početka Prvog svjetskog rata, kompozitor se sa suprugom Catherinom i njihovo četvoro djece selio u više navrata, a te 1914. vratili su se u švajcarski Klarens. Zbog činjenice da je imao istoriju borbe s trbušnim tifusom, on je proglašen nesposobnim za vojnu službu, pa nije učestvovao u ratu, a u međuvremenu su nastavili da se sele, pa su u jednom momentu živjeli i u Moržu.


Porodica je imala velike finansijske probleme i sredinom 1920. bila primorana da napusti Švajcarsku i okuša sreću u Francuskoj. Najprije su se skrasili u Karanteku, u regionu Bretanja, preko ljeta, dok su pokušavali da pronađu krov nad glavom u Parizu.


Uskoro im se javila – Coco Chanel.


Kompozitor je preko baletskog i umjetničkog kritičara Sergeja Diaghileva upoznao čuvenu Francuskinju, veliku obožavateljicu rada Stravinskog, koja je bila rješenje za njihove probleme.


Kreatorka ih je pozvala da stanuju u njenoj vili u Parizu dok ne pronađu novi dom, a Stravinsky i Catherina su prihvatili to i u septembru 1920. doselili se u njenu kuću.


Spontano i iznenada, ubrzo potom Coco i Stravinsky postali su ljubavnici.


Kompozitor se navodno borio s ljubavlju i odanošću prema svojoj velikoj porodici, koja im je bila ispred nosa dok su se upuštali u aferu. Coco je bila žena o kakvoj je Igor sanjao cijelog života i kakvu nikada ranije nije imao priliku da sretne...


Nastavak priče čitajte ovdje

 

Trailer filma Coco Chanel & Igor Stravinsky, sa Madsom Mikkelsenom i Annom Mouglalis:

 

 

(DEPO PORTAL/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook