Preduvjet za promjenu vlasti u BiH

Ustavni sud odlučio po apelaciji PDP-a: Ostaje li SNSD bez delegata i kontrolnog paketa u Domu naroda BiH

Front29.03.24, 16:58h

Ustavni sud odlučio po apelaciji PDP-a: Ostaje li SNSD bez delegata i kontrolnog paketa u Domu naroda BiH
Ustavni sud BiH je ustvrdio da je naša primjedba, koja se odnosila na činjenicu da nam Sud BiH nije dozvolio da budemo kao apelanti stranka u postupku, argumentovana, kaže generalni sekretar PDP-a Nenad Vuković

 

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine djelimično je prihvatio apelaciju Partje demokratskog progresa (PDP) i ukinuo rješenja Suda BiH kojim je Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika dodijeljen četvrti delegat u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH.


Sud BiH mora donijeti nove odluke, i to u jasno preciziranom roku, potvrdio je za Faktor Nenad Vuković, generalni sekretar PDP-a.


-  PDP ima razloga za zadovoljstvo što je i djelimično usvojena naša apelacija. Sada se izbor četvrtog delegata iz reda srpskog naroda iz NSRS vraća ponovo u Sud BiH. U odluci je jasno navedeno da Sud BiH novu odluku mora donijeti u roku od tri mjeseca.

 

Nadamo se da će biti potrebna dinamika, jer smo već na polovini mandata delegata u Domu naroda BiH - kazao je Vuković.

 

Istakao je koje primjedbe uvažio Ustavni sud BiH.


-  Ustavni sud BiH je ustvrdio da je naša primjedba, koja se odnosila na činjenicu da nam Sud BiH nije dozvolio da budemo kao apelanti stranka u postupku, argumentovana. 


Da podsjetim javnost, uskraćeno nam je u Sudu BiH da predočimo dokaze kako smo sukraćeni za 12. glas u NSRS koji je vodio PDP u dalju proceduru kada je u pitanju izbor srpskih delegata. Vjerujemo da će ovaj put Sud BiH dozvoliti da predočimo naše argumente - ističe Vuković i dodaje: 


- Sve ovo je važno iz činjenice da bi ukoliko ostane bez četvrtog delegata, SNSD ne bi imao kontrolni paket u Domu naroda BiH i tako bi se stekao preduvjet za promjenu vlasti u BiH. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook