Visoki predstavnik upozorava

Schmidt poručio: Nema govora o izbacivanju stranih sudija: To krši svaki međunarodni pravni standard

Front18.03.24, 18:13h

Schmidt poručio: Nema govora o izbacivanju stranih sudija: To krši svaki međunarodni pravni standard
Naglasio je da visoki predstavnik kao čuvar Dejtonskog sporazuma ne može prihvatiti nikakve zakonodavne inicijative u tom pravcu

 


Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt reagovao je na pitanje Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji predviđa uklanjanje stranih sudija te etničko i entitetsko odlučivanje o kojem je danas govoreno u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

 

- Visoki predstavnik Christian Schmidt podsjeća članove Parlamenta da bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudija iz Ustavnog suda kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije", rekao je Schmidt.

Naglasio je da visoki predstavnik kao čuvar Dejtonskog sporazuma ne može prihvatiti nikakve zakonodavne inicijative u tom pravcu.

 

- Visoki predstavnik naglašava da sudije uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard. Sudije treba da donose presude nezavisno i nepristrasno, na osnovu zakona. Ovakvim inicijativama BiH skreće sa evropskog puta", zaključio je visoki predstavnik.

 

 

(DEPO PORTAL7af)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook