Poznati magazin o nama

Čuveni Vogue preporučio tri sarajevske galerije koje treba posjetiti, evo šta ih je impresioniralo

Kultura12.03.24, 16:44h

Čuveni Vogue preporučio tri sarajevske galerije koje treba posjetiti, evo šta ih je impresioniralo
Na ovom prestižnom spisku odabrane galerije su se našle prvenstveno zbog svoje specifičnosti, jedinstvenog programa, doživljaja i ugođaja koji nude

 


Poznati američki mjesečnik Vogue, magazin koji već decenijama diktira i utvrđuje svjetske modne, ali i društvene i umjetničke trendove, u ovomjesečnom izdanju pisao je o avangardnim i pažnje vrijednim galerijama koje obavezno treba posjetiti u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i Sarajevu.

Među galerijama na koje su urednici Voguea obratili pažnju su i tri zanimljive sarajevske galerije, neke poznatije, a neke manje poznate široj javnosti. Na ovom prestižnom spisku odabrane galerije  su se našle prvenstveno zbog svoje specifičnosti, jedinstvenog programa, doživljaja i ugođaja koji nude, a to su:

 

Galerija savremene umjetnosti Brodac | Contemporary Bosnia, Sarajevo


Skriveni kulturni biser Sarajeva je definitivno Galerija savremene umjetnosti Brodac. Galerija je nastala kao entuzijastičan trud nekoliko volontera koji su bili voljni da se bore protiv društveno-ekonomskog i političkog ugnjetavanja. Napravljena kao prostor za poboljšanje kvaliteta života sugrađana, iz Galerije ističu da je upravo umjetnost prije svega korisno i neophodno oruđe u borbi protiv nepismenosti i najsnažniji zagovornik ljudi.

 


“Otvorena 2016. godine na Baščaršiji, galerija savremene umjetnosti Brodac, a koja je poznata i pod nazivom Contemporary Bosnia, brzo je postala mjesto susreta i druženja najmlađeg dijela suvremene umjetničke scene. Prostor je na prvu karakteristično alternativan. To je i privlačno kod njega, jer odražava scenu, sve one koji ga i posjećuju. Izuzetno vibrantno mjesto koje odiše umjetničkim šarmom“, piše Vogue.


Primarna misija Galerije Brodac je promocija i unapređenje savremene umjetničke scene, u zemlji i inostranstvu, što će biti pravi doprinos pozitivnim promjenama u društvu.


Manifesto Gallery of Contemporary Arts, Sarajevo


Galeriju Manifesto osmisila je grupa odlučnih umjetnika koji su zajedničkom vizijom ušli u projekat otvaranja galerije savremene umjetnosti, svjesni da je Sarajevo uskraćeno za galerije koje produciraju savremenu umjetnost, ali i za mjesta kulturne-revolucije i okupljanja kreativaca.

 


“Manifesto je hibridni kulturni prostor u kojem zajednica koristi umjetnost za rješavanje društvenih i političkih problema. “Naša vizija je pokrenuti malu kulturnu revoluciju.” – poručuju iz galerije. Prostor je pozivajući, privlačan i stvarno idealno mjesto za pokretanje revolucije, makar one umjetničke“, napisao je Vogue o Manifestu.


Manifesto je još uvijek u fazi razvoja, a tokom svega tri godine djelovanja ova galerija je bila domaćin velikim domaćim, regionalnim i internacionalnim umjetnicima.


Collegium Artisticum, Sarajevo


Collegium Artisticum je očuvan danas kao jedna od najznačajnijih kulturnih institucija grada Sarajeva, a organizuje jedinstvene izložbe i brojne umjetničke programe.


Ovu galeriju su osnovala tri umjetnička udruženja u Bosni i Hercegovini, a tokom godina Collegium Artisticum je organizovao impresivan broj umetničkih, muzičkih, književnih i drugih događaja. Već desetljećima je dinamičan prostor u kojem se podstiču duhovni i kulturni razvoj kako Sarajeva, tako i Bosne i Hercegovine.

 

 


“Collegium Artisticum je dobio ime po progresivnom kulturno-umjetničkom pokretu, kojeg su umjetnici lijeve političke orijentacije osnovali u osvit Drugog svjetskog rata, 1939. godine. Pokret je zbog svog antifašističkog određenja nedugo nakon osnivanja bio zabranjen. Collegium Artisticum je do sada ugostio preko tisuću izložaba u preko četrdeset godina djelovanja. U ovoj galeriji izlagali su svi relevantni umjetnici Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije, a Grand Prix koje Collegium Artisticum dodjeljuje na svojoj godišnjoj, Šestoaprilskoj izložbi, smatra se jednom od najprestižnijih umjetničkih nagrada u regionu. Istovremeno minimalan i prazan prostor galerije pokazuje kako ‘manje je više’“, navode urednici Voguea.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook