96. dodjela

“Oppenheimeru” sedam Oscara, uključujući i onaj za najbolji film

Kultura11.03.24, 08:01h

“Oppenheimeru” sedam Oscara, uključujući i onaj za najbolji film
Film “Uboga stvorenja” osvojio je ukupno četiri Oscara – za glavnu žensku ulogu, scenografiju, šminku i frizuru te kostimografiju

 

 

Najboljim filmom na 96. dodjeli nagrada Američke akademije proglašen je biografski film "Oppenheimer", koji je Oscara donio i redatelju Christopheru Nolanu te glavnom glumcu Cillianu Murphyju, dok je najboljom glavnom glumicom proglašena Emma Stone za ulogu u filmu "Uboga stvorenja".

 

Film “Oppenheimer”, trosatna povijesna drama o znanosti i politici, bio je nominiran u ukupno trinaest kategorija, a pobijedio je u njih sedam osvojivši tako Oscare za najbolji film, režiju, glavnu i sporednu mušku ulogu, originalnu glazbu, fotografiju i montažu.

 

Nolan je, zahvalivši Universalu koji mu je omogućio da snimi ovaj film te zahvalivši ekipi i obitelji, napomenuo da je filmska umjetnost stara tek nešto više od 100 godina.

 

- Ne znamo kamo će nas ovo nevjerojatno putovanje odvesti”, rekao je. “Ali znati da mislite da sam ja njegov bitan dio, puno mi znači - istaknuo je redatelj koji je za film napisao te ga producirao zajedno s Emmom Thomas.

 

Nakon što je osvojio Zlatni globus, BAFTA-u te nagrade kritičara i udruge redatelja, Nolan je uoči dodjele slovio za favorita, a u utrci za Oscara konkurirali su mu Justine Triet za “Anatomiju pada”, Martin Scorsese za “Ubojice cvjetnog mjeseca”, Yorgos Lanthimos za “Uboga stvorenja” i Jonathan Glazer za “Zonu interesa”.

 

Za najbolji film nominirani su bili i “Američka fikcija”, “Anatomija pada”, “Barbie”, “The Holdovers”, “Ubojice cvjetnog mjeseca”, “Maestro”, “Prošli životi”, “Uboga stvorenja” i “Zona interesa”.

 

Murphy je nagrađen za ulogu fizičara J. Roberta Oppenheimera, tvorca atomske bombe, koja mu je već donijela pohvale kritičara i pobjede na dodjeli Zlatnih globusa i BAFTA-e.

 

- Snimili smo film o čovjeku koji je stvorio atomsku bombu. Kako god bilo, živimo u svijetu Roberta Oppenheimera - rekao je Murphy primajući nagradu. “Zato bih ovu nagradu želio posvetiti mirotvorcima posvuda u svijetu”, istaknuo je glumac kojemu je ovo bila prva nominacija za nagradu Američke akademije.

 

Za najbolju glavnu mušku ulogu nominirani su bili i Bradley Cooper za ulogu u “Maestru”, Colman Domingo za “Rustin”, Paul Giamatti za “The Holdovers” i Jeffrey Wright za “Američku fikciju”

 

Emma Stone, kojoj je ovo drugi Oscar nakon onoga za film “La La Land” 2016. godine, nagrađena je za ulogu Belle Baxter, mlade žene u viktorijanskom Londonu koju nakon smrti vraća u život znanstvenik Godwin Baxter.

 

- Ovo je prekrasno. Ostala sam malo bez glasa. Ali nije bitno”, rekla je Stone zahvalivši zatim nominiranima, kolegama iz filma i obitelji.

 

U kategoriji najbolje ženske uloge nominirane su bile i Annette Bening za “Nyad”, Lily Gladstone za “Ubojice cvjetnog mjeseca”, Sandra Hüller za “Anatomiju pada” i Carey Mulligan za “Maestra”.

 

Film “Uboga stvorenja” osvojio je ukupno četiri Oscara – za glavnu žensku ulogu, scenografiju, šminku i frizuru te kostimografiju.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook