hit na društvenim mrežama

Najstarija osoba na svijetu proslavila je 117, podvrgnut će je istraživanjima: Ova namirnica je zaslužna za dug život!

Lifestyle05.03.24, 13:06h

Najstarija osoba na svijetu proslavila je 117, podvrgnut će je istraživanjima: Ova namirnica je zaslužna za dug život!
Tijekom života preživjela je dva svjetska rata, pandemiju španjolske gripe, Španjolski građanski rat i nedavno Covid-19. Službenu titulu najstarije osobe dobila je u siječnju 2023. godine nakon smrti francuske časne sestre André

 

 

Maria Branyas Morera, najstarija osoba na svijetu, danas je napunila 117 godina, a znanstvenici se nadaju da bi španjolska umirovljenica mogla pomoći otkriti tajnu dugog života, prenosi Daily Mail.

 

Morera je rođena u San Franciscu 1907. godine dok je gradom vladao drugi val bubonske kuge. Nakon što joj se otac razbolio, obitelj se odlučila vratiti u Španjolsku 1915. godine tijekom Prvog svjetskog rata.

 

Morerin otac umro je od tuberkuloze na brodu koji ih je vozio preko Atlantika, a na istom putovanju pri padu se ozlijedila i sama Morera zbog čega je izgubila sluh na jedno uho.

 

Tijekom života preživjela je dva svjetska rata, pandemiju španjolske gripe, Španjolski građanski rat i nedavno Covid-19. Službenu titulu najstarije osobe dobila je u siječnju 2023. godine nakon smrti francuske časne sestre André.

 

 

Neobično za njene godine, Morera je aktivna korisnica X-a i redovito ondje obavještava svojih 16.000 pratitelja o tome kako se osjeća.

 

- Dobro jutro svijete, danas punim 117 godina. Dogurala sam do tuda, napisala je Morera na X-u, a kasnije i zahvalila svima na česetitkama uz citat Joane Raspall koji kaže da samo uz osmijeh koji joj se uputi u prolazu, već je ispunjena radošću.

 

Iznimno zdravlje u poznoj dobi privuklo je pozornost znanstvenika koji žele proučavati njeno tijelo.

 

- Ona je potpuno lucidna. S impresivnom jasnošću se sjeća događaja iz vremena kad je imala samo četiri godine i nema nikakve kardiovaskularne smetnje koje su uobičajene kod starijih ljudi. Jasno je da postoji genetska komponenta jer ima nekoliko članova njene obitelji koji su stariji od 90 godina, rekao je znanstvenik Manel Esteller.

 

Kako bi pomogla drugima otkriti tajnu dugog života, Morera je pristala podvrgnuti se nekim znanstvenim ispitivanjima. Prikupljeni su njeni uzorci sline, krvi i urina koji će se uspoređivati s onima njezine 80-godišnje kćeri. Uzorci će omogućiti znanstvenicima da proučavaju njihove gene i pomoći u razvoju lijekova koji bi se mogli boriti protiv bolesti povezanih sa starenjem.

 

Morera ima troje djece, 11 unučadi i 13 praunučadi, a svoju dugovječnost pripisuje redu, miru i držanju podalje od otrovnih ljudi. Prioritet joj je bio život bez stresa zbog čega je od svoje 92. godine živjela u domu za starije u katalonskom gradu Olot. Do svoje 105. godine svakodnevno je svirala klavir, čitala novine i vježbala.

 

Prošle je godine odlučila kako više neće odgovarati na novinarske upite za intervjue jer joj treba mir i spokoj. Samo nekoliko tjedana nakon što je proslavila 113. rođendan, zarazila se Covidom-19, no oporavila se za nekoliko dana. Tad je postala najstarija osoba koja je preživjela Covid-19, no kasnije te godine rekord je srušila sestra André.

 

U decembru 2022. Morera je podijelila savjete o prehrani svojoj vojsci pratitelja.

 

- I jedan savjet ako mi dopuštate. U doba kad se neprestano pojavljuju dijete i čudotvorne namirnice za zdravlje, potrebno je spomenuti jogurt - namirnicu za cijeli život s beskonačno mnogo pozitivnih učinaka na tijelo, napisala je na X-u.

 

Morera se s 23 godine udala za katalonskog liječnika Joana Moreta koji je umro prije više od 46 godina, u njegovoj 71. godini. Na njegovu godišnjicu smrti napisala je kako će ga uvijek nositi u srcu.

 

U intervjuu za katalonski dnevnik La Vanguardia u listopadu 2019. prisjetila se kako je televiziju prvi put gledala 15. prosinca 1960. kad je belgijski kralj Baudouin oženio španjolsku aristokratkinju Fabiolu de Moru. Vidjela je kako joj umiru roditelji, troje braće i sestra, jedno od troje djece kao i suprug.

 

U drugom intervjuu otprilike u to isto vrijeme otkrila je kako ima vrlo loša sjećanja na Španjolski građanski rat (1936.-1939.) te da ljudi sad žive drugačije nego prije. - Novac dominira svime i novcem možete dobiti gotovo sve, rekla je tada.

 

Titula najstarije osobe koja je ikad živjela pripada Jeanne Louise Calment čiji je život trajao 122 godine i 164 dana, prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda.

 

(Jutarnji.hr/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook