po 71. put od 26. do 30. marta

Uskoro beogradski festival 'Martovski', u programu i bh. filmovi: 'Posljednja YU Dokumenta', 'Hako'...

Kultura02.03.24, 16:55h

Uskoro beogradski festival 'Martovski', u programu i bh. filmovi: 'Posljednja YU Dokumenta', 'Hako'...
U revijalnom filmskom programu publika će imati prilike vidjeti bh. dokumentarce - „Hako“, debitantsku režiju poznatog glumca Josipa Pejakovića, i „Posljednja YU dokumenta“ Jasmina Durakovića, a nakon ceremonije dodjele nagrada bit će upriličena premijera filma Sabahudina Topalbećirevića „Magična sedmica – Toni Kukoč“

 

 

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, Martovski biće održan po 71. put od 26. do 30. marta u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent ove manifestacije od značaja za Grad Beograd.


Martovski festival jedna je od najstarijih filmskih manifestacija u Evropi i svijtu, naročito u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji.


Novo, 71. izdanje publici će tokom pet dana ponuditi priče o malim ljudima koji su i našim klasicima i savremenim autorima uvijek bili najzahvalniji junaci, ali i o sportskim i muzičkim veličinama koje su obilježile prostor čitavog regiona.


Martovski festival, u izboru umjetničkog direktora Dejana Dabića, donosi ponovo bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film, prenosi Nova.rs.

 

festival-martovski


Od skoro 400 prijavljenih ostvarenja selekciona komisija domaćeg takmičarskog programa, koju su činili prof. dr Ivana Kronja, Saša Radojević, prof. Milan Nikodijević i mr Sead Šabotić, odnosno komisija međunarodnog takmičarskog programa u sastavu: Igor M. Toholj, Dragan Nikolić i Radoslav Pavković odabrala je 98 filmova, koji će se takmičiti za sljedeće nagrade: Gran-Pri Martovskog festivala, nagrade za najbolji film (po kategorijama), strukovne nagrade (za najbolju režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku). 


U takmičarskom programu publika u Domu omladine imaće priliku da vidi čak 80 premijera: svetskih, regionalnih, srpskih, festivalskih…


Pored takmičarskog, Martovski festival nudi i raznovrstan revijalni filmski program podijeljen u cjeline „Svjetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“, sa mnogim ekskluzivnim premijerama.


Na svečanom otvaranju biće uručena nagrada za životno delo Martovskog festivala i priređena svjetska premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Sanjalice“ reditelja Vladimira Petrovića, o istoimenom ženskom bendu iz Beograda, najstarijem te vrste na Balkanu, koji je bio aktivan sredinom šezdesetih godina prošlog veka u nekadašnjoj Jugoslaviji.


U revijalnom filmskom programu publika će, pored ostalog, vidjeti crnogorski dokumentarni film „Šagargur“ Nataše Nelević koji govori o ženskom Golom otoku, bosanskohercegovačke dokumentarce: „Hako“ debitantsku režiju poznatog glumca Josipa Pejakovića – o Peštercu koji za vrijeme Drugog svjetskog rata nije htio da podigne ruku na svoje komšije po cijenu sopstvenog stradanja, i „Posljednja YU dokumenta“ Jasmina Durakovića koji govori o naslijeđu naše moderne umjetnosti uoči raspada jugoslovenske federacije; kao i film iz Rusije „Osjećam Bože tvoje prisustvo“ koji je režirao Nikolaj Burljajev, a koji govori ne samo o njegovoj glumačkoj saradnji sa Tarkovskim, nego i o duhovnim aspektima ranih djela jednog od najvećih reditelja svih vremena, Andreja Tarkovskog.

 

yugoslav-dokumenta

 

Također, na festivalu će biti oprikazan još jedan bh. film, "Dani ludila" Borisa Balte.


A Martovski festival, tradicionalno, biće zatvoren svečanom dodjelom nagrada najboljim filmskim ostvarenjima i autorima. Nakon ceremonije dodjele nagrada publika će imati ekskluzivnu priliku da premijerno pogleda film Sabahudina Topalbećirevića „Magična sedmica – Toni Kukoč“, uz prisustvo autora i glavnog protagoniste filma.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook