Otkazani protesti

Postignut dogovor o povećanju plata radnika komunalnih preduzeća, dogovoren i iznos otpremnine

Hronika29.02.24, 12:48h

Postignut dogovor o povećanju plata radnika komunalnih preduzeća, dogovoren i iznos otpremnine
Također, dogovoreno je da će radnici koji odlaze u penziju ubuduće dobijati otpremninu u iznosu pet prosječnih plata umjesto dosadašnje tri

 

 

Vlada Kantona Sarajevo i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u FBiH - Kantonalni odbor Sarajevo, postigli su dogovor o povećanju plata radnika komunalnih preduzeća, nakon čega su otkazani protesti koji su bili zakazani za danas.

 

Na konferenciji za medije nakon okončanja pregovora istaknuto je da će plate radnicima u ovoj godini biti povećane za 80 KM, a od početka 2025. za 100 KM.

 

Također, dogovoreno je da će radnici koji odlaze u penziju ubuduće dobijati otpremninu u iznosu pet prosječnih plata umjesto dosadašnje tri.

 

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak izjavio je da je opredjeljenje Vlade KS bilo da poboljša status radnika komunalne privrede, posebno nabavkom nove opreme i poboljšanjem uslova rada za šta je izdvojeno rekordnih 40 miliona KM.

 

Dodao je da će sada dio tih sredstava biti preusmjeren za isplate dogovorenih povećanja plata i otpremnina.

 

Predsjednik Kantonalnog odbora sindikata Rasim Ljucević rekao je da je dogovoreno povećanje plata malo, ali da je to najbolje što su u ovom trenutku mogli postići pregovorima.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook