DUGOROČNA PROGNOZA FHMZ-A

Je li proljeće već stiglo ili će snijeg iznenaditi na kraju zime: Kakvo vrijeme nas čeka tokom praznika i do sredine marta?

Hronika29.02.24, 10:50h

Je li proljeće već stiglo ili će snijeg iznenaditi na kraju zime: Kakvo vrijeme nas čeka tokom praznika i do sredine marta?
Tople zračne mase sa sjevera Afrike i dalje će uvjetovati nestabilno, ali i dalje iznadprosječno toplo vrijeme

 

 


Protekli februar i klimatološka zima su u većini područja Bosne i Hercegovine bili najtopliji od početka službenih mjerenja. Ni prvih sedam dana marta po pitanju temperature zraka neće biti u skladu s kalendarom, predviđanja su Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine. 


Tople zračne mase sa sjevera Afrike i dalje će uvjetovati nestabilno, ali i dalje iznadprosječno toplo vrijeme. Nebo će biti uglavnom prekriveno oblacima, koji će usloviti kišu ili kraći lokalni pljusak. Više kiše očekuje se na jugu i jugozapadu zemlje.


Minimalne temperature zraka varirat će između 4°C i 9°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 11°C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 10°C i 16°C, na jugu zemlje do 18°C.


Od četvrtka 07. marta prognozira se stabilizacija vremenskih prilika. Više sunčanih sati izgledno je na jugu zemlje. Temperature zraka će biti u laganom padu ali i dalje više od prosjeka. Jutarnji mrazevi mogući su samo u višim područjima i u kotlinama centralne Bosne. 


Pred sami kraj prognoznog perioda (od 12.marta) prema raspoloživim sinoptičkim materijalima moguće je novo naoblačenje s kišom. Pojava snijega na visokim planinama nije isključena.


Jutarnja temperatura između -1°C i 4°C u Bosni, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 4°C do 10°C, u Hercegovini do 12°C.


Više detalja možete pogledati ovdje.


Ova dugoročna prognoza vremena izrađuje se svakog ponedjeljka (13:00) i direktni je produkt numeričkog modela GFS.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook