NOVA PRAVILA

Stiže fudbalska revolucija: Uvodi se plavi karton

Sport08.02.24, 18:12h

Stiže fudbalska revolucija: Uvodi se plavi karton
Fudbal bi nakon pune 54 godina, otkako su uvedene kazne žutog i crvenog kartona, mogao doživjeti veliku revoluciju po pitanju kažnjavanja igrača za prekršaje

Prema informacijama do kojih je došao britanskih Telegraph, u fudbal bi uskoro trebala biti uvedena kazna pokazivanjem plavog kartona.

 

Fudbal bi nakon pune 54 godina, otkako su uvedene kazne žutog i crvenog kartona, mogao doživjeti veliku revoluciju po pitanju kažnjavanja igrača za prekršaje.

 

Prema informacijama do kojih je došao britanski Telegraph, uskoro bi se trebao uvesti plavi karton, koji bi donio nešto uobičajeno u raznim drugim sportovima te nešto što mnogi ljubitelji fudbala zapravo zazivaju.

 

10 minuta suspenzije za prekršaj


Plavi karton sudija bi pokazao igraču kad smatra da je napravio prekršaj zbog kojeg bi trebao napustiti igru, no ne do samog kraja utakmice, odnosno prekršaj ipak nije za crveni karton.

 

Plavim kartonom igrač bi dobio suspenziju iz igre u trajanju od deset minuta.

 

Ta praksa je već isprobana u nižim velškim ligama i donijela je sjajne rezultate, odnosno ekipe su prestale raditi tzv. “taktičke prekršaje”, tipa prekršaje s ciljanim zaustavljanjem kontre. Za njih su igrači dobivali plave kartone.

 

IFAB, ključnuđo fudbalsko tijelo za donošenje i priznavanje pravila, već neko vrijeme radi na ovom projektu, no ovo je po prvi put da je neko dobio informaciju kako je on vrlo blizu realizacije u profesionalnom fudbalu.

 

Kako doznaju, IFAB bi pravilo treba otkriti već ovog petka, no ono neće biti odmah implementirano u najjačim takmičenjima, nego bi se krenulo postepeno, od nižih liga, uz usputno obrazovanje sudija na nove uvjete.

 

(Gol.hr/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook