Milioni nevakcinisane djece

Zašto raste globalna opasnost od morbila (ospica ili malih boginja): Zaraza može biti kobna, vodi čak i do smrti!

Lifestyle19.01.24, 12:27h

Zašto raste globalna opasnost od morbila (ospica ili malih boginja): Zaraza može biti kobna, vodi čak i do smrti!
Nakon što zahvate respiratorni sistem, morbile se šire na druge dijelove tijela. Među simptomima su visoka temperatura, kašalj, curenje iz nosa i izražen osip po cijelom tijelu, koji je ujedno najpoznatiji i najvidljiviji simptom ospica/morbila. Najveći broj osoba koje obole su djeca koja nisu vakcinisana

 

 


Izvor: Znanjemdozdravlja.com
Priredila: Adna Sijerčić


U odnosu na 2021. godinu, u 2022. godini broj oboljelih od morbila (poznate u narodu kao ospice ili male boginje) širom svijeta porastao je za 18%, a smrtni slučajevi su porasli za 43%. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u svom izvještaju procjenjuje da je broj oboljelih dostigao 9 miliona, a čak 136.000 smrtnih slučajeva od morbila na globalnom nivou, prvenstveno među djecom. Najnoviji javni izvještaj CDC – a zaključuje da je ovo rezultat višegodišnjeg pada u vakcinaciji protiv morbila (tkz. MRP vakcina – vakcina protiv morbila, rubeole i parotitisa). 


Morbili ili ospice su veoma zarazna bolest uzrokovana virusom Measles morbillivirus. Kada zaražena osoba diše, kašlje ili kiše, bolest se može lako i brzo proširiti – direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, putem zraka, preko kapljica koje nastaju prilikom kašljanja. Zbog toga se bolest brzo i lako prenosi u javnim mjestima (npr. škole, avioni, vrtići) i prenaseljenim mjestima.


Zaraza morbilama može dovesti do teškog oblika bolesti, komplikacija, pa čak i smrt. Iako morbile mogu pogoditi bilo koga, najčešće obolijevaju djeca. Nakon što zahvate respiratorni sistem, morbile se šire na druge dijelove tijela. Među simptomima su visoka temperatura, kašalj, curenje iz nosa i izražen osip po cijelom tijelu, koji je ujedno najpoznatiji i najvidljiviji simptom ospica/morbila. Najveći broj osoba koje obole su djeca koja nisu vakcinisana.Ta grupa je razlog što se povremeno javljaju epidemije morbila u pojedinim dijelovima svijeta. 


Većina smrtnih slučajeva od morbila je posljedica komplikacija povezanih s bolešću. Teške komplikacije su najčešće kod nevakcinisane djece mlađe od 5 godina i odraslih starijih od 30 godina. Ako žena oboli od morbila u trudnoći, to može biti opasno za majku i može dovesti do prijevremenog rođenja djeteta s malom porođajnom težinom.


Svaka osoba koja nije imuna se može zaraziti. Ovo se odnosi na osobe koje nisu vakcinisane, ili su vakcinisane, ali nisu razvili imunitet, do čega obično dolazi radi nepotpune vakcinacije (primanjem samo jedne doze ili preskakanjem doze MRP vakcine, kada je potrebno primiti dvije doze iste vakcine). 


Najbolja odbrana od zaraze morbilama i širenja zaraze na druge je vakcinacija. Vakcinacija je sigurna i pomaže u osposobljavanju vašeg tijela da se bori protiv bolesti. Prije pojave vakcine protiv morbila 1963. godine i kampanja imunizacije, značajne epidemije događale su se svake dvije do tri godine, s procijenjenih oko 2,6 miliona smrtnih slučajeva od morbila godišnje. 56 miliona smrtnih slučajeva uspješno je izbjegnuto u periodu između 2000. i 2021. zahvaljujući pojačanim kampanjama vakcinacije od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i drugih međunarodnih organizacija sličnog karaktera.


Ospice/morbile se mogu spriječiti sa dvije doze MRP vakcine. U 2022. godini je 33 miliona djece propustilo dozu vakcine protiv morbila, 22 miliona je propustilo prvu dozu, a dodatnih 11 miliona je propustilo drugu dozu. Globalna stopa pokrivenosti prvom dozom vakcine bila je 83% i 74% drugom dozom, što je znatno ispod pokrivenosti od 95% s dvije doze. Pokrivenost od 95% je količina neophodna za kolektivni imunitet (efekat koji se javlja ukoliko je veći dio jedne populacije imuniziran protiv neke infektivne bolesti) i zaštitu zajednice od epidemije. Zemlje sa niskim prihodima, u kojima je rizik od smrti od morbila najveći, i dalje imaju najniže stope vakcinacije, od samo 66%.


Zdravstvene vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine upozoravaju na niske stope vakcinacije protiv morbila, uz pokrivenost imunizacijom ispod potrebnih 95% za MRP vakcinu. Slaba pokrivenost, posebno za prvu i drugu dozu, predstavlja prijetnju kolektivnom imunitetu stanovništva protiv morbila i moguću ponovnu epidemiju.


Zbog propuštene vakcinacije, nakon rata u Bosni i Hercegovini zabilježene su dvije velike epidemije morbila (1997–1999. i 2014–2015.) sa preko 10.000 registrovanih oboljelih. Posljednja epidemija morbila bila je između 2014. i 2015. godine, sa 5.083 dokumentovanih slučajeva u Federaciji BiH. U prva četiri mjeseca 2019. godine u istom regionu registrovano je više od 700 slučajeva morbila. Značajna stopa prijenosa zabilježena je u Kantonu Sarajevo, gdje je od 570 oboljelih od morbila, 92,5% je bilo nevakcinisano. Najviše su pogođena djeca do šest godina starosti (62,8%), uz jedan dokumentovani slučaj smrti (sedmomjesečno dojenče).


CDC i WHO pozivaju zemlje da registruju nevakcinisane i vakcinišu svu djecu protiv morbila i drugih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom i podstiču vakcinaciju najugroženijih zajednica. Osim toga, kako bi se spriječile epidemije, svi zdravstveni partneri na globalnom, regionalnom, nacionalnom i lokalnom nivou moraju ulagati u snažne sisteme nadzora i kapacitete odgovora na epidemije kako bi se one brzo i na vrijeme otkrile i na njih se prikladno reagovalo.


Ovaj tekst je recenziran od strane ZDZ stručnog tima.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook