iz kuhinja naših baka

Nutricionistkinja ruši mit o 'jačoj hrani' zimi: Ove kombinacije su pun pogodak – griju, ubrzavaju metabolizam, a nisu ni skupe

Lifestyle17.01.24, 11:09h

Nutricionistkinja ruši mit o 'jačoj hrani' zimi: Ove kombinacije su pun pogodak – griju, ubrzavaju metabolizam, a nisu ni skupe
Kada govorimo o podizanju imuniteta i zagrijavanju organizma, koje namirnice odabrati i kako ih kombinovati?

 


Nutricionistkinja Milka Raičević iz Srbije preporučuje koju hranu zimi treba birati i primijetićete - gotovo sve namirnice su sezonske i među povoljnijim.


Često imamo utisak da je potrebno da se zimi hranimo jačom hranom kako bismo organizam održali zdravim i jakim. Kada govorimo o podizanju imuniteta i zagrijavanju organizma, koje namirnice odabrati i kako ih kombinovati?


Ljuto i toplo


Da bismo podigli imunitet treba da uzimamo hranu koja ubrzava metabolizam, sve što je ljuto, sve što ubrzava cirkulaciju i omogućava da se tijelo zagrije. Na prvom mestu to su bijeli luk, sve vrste ljutih paprika, biber, ali i đumbir. On ima fantastično djelovanje na organizam jer može da se koristi i kao začin i kao čaj. To bi trebalo da budu prioritetne namirnice, ali i sve ono što je trenutno prisutno na pijaci, a svježe je i zeleno, kako bismo stalno unosili i vitamine i minerale. To su na primjer razne vrste kupusa, krompir, luk, šargarepa, cvekla, celer, zeleniš, citrusno voće, hren.


Izuzetno je djelotvorna i topla hrana – supe, pogotovu pileće. Ne samo što će nas zagrijati nego sadrži vrlo korisne sastojke za organizam. Dodatni benefit za tijelo je i inhalacija prilikom konzumiranja svih vrsta toplih čorbi i napitaka.


Čajevi i kompoti


Kad smo kod napitaka, dejstvo na grijanje organizma u hladnim danima imaju i čajevi i eterična ulja koja se udišu. Ujutru se piju oni koji podižu imunitet kao što je ehinacea, zeleni, razne vrste crnih, i preporučljivo je koristiti ih sa Ce vitaminom. Čaj ne treba piti dok je pretjerano topao jer će imati kontraefekat, a savjetuje se da ga ne zaslađujete, osim sa malo meda ukoliko je neophodno.


(Nova.rs/DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook