Dobro pazite

Opasne kombinacije lijekova koje mogu imati fatalne posljedice: Neki se čine bezazlenima ali...

Lifestyle14.01.24, 19:58h

Opasne kombinacije lijekova koje mogu imati fatalne posljedice: Neki se čine bezazlenima ali...
Tri su najčešće kombinacije tableta koje ne smijete miješati, a time i najopasnije. To su lijekovi koje mnogi redovito uzimaju, a u nekim slučajevima i kombiniraju

 

 

Tri su najčešće kombinacije tableta koje ne smijete miješati, a time i najopasnije. To su lijekovi koje mnogi redovito uzimaju, a u nekim slučajevima i kombiniraju.

 

Kemija iza lijekova koje uzimamo, bilo bez recepta ili na recept, vrlo je složena. Dok liječnik razumije interakcije lijekova - koji lijekovi se miješaju, a koji ne, vrlo malo običnih ljudi upoznato je s tim informacijama. To je posebno problematično kada u obzir uzmete lijekove bez recepta i dodatke prehrani. Zapravo, jedno je istraživanje iz 2016. pokazalo da čak jedna od šest starijih osoba koristi opasne kombinacije lijekova, piše Direktno.hr.


Dakle, koji se lijekovi ne smiju uzimati zajedno? Tri su najčešće kombinacije tableta koje ne smijete miješati, a time i najopasnije. To su lijekovi koje mnogi redovito uzimaju, a u nekim slučajevima i kombiniraju.
 

Varfarin i ibuprofen
 

Varfarin je popularan antikoagulant. Liječnici ga često propisuju osobama koje imaju visok rizik od krvnog ugruška ili onima koji već imaju krvne ugruške. Neliječeni krvni ugrušci mogu uzrokovati moždani udar, srčani udar i druga hitna stanja opasna po život. Ibuprofen je uobičajeni lijek protiv bolova koji se izdaje bez recepta i klasificiran je kao nesteroidni protuupalni lijek. Kada se uzimaju zajedno, postoji znatno povećan rizik od ozbiljnih komplikacija krvarenja.
 

Ova dva lijeka mogu se činiti bezazleno nepovezanima, ali zajedno mogu biti razorni. Varfarin sprječava zgrušavanje krvi i obično se naziva razrjeđivačem krvi. Ibuprofen također ima svojstva razrjeđivanja krvi pa kada se uzimaju zajedno, postoji znatno povećan rizik od ozbiljnih komplikacija i krvarenja. Jednostavno rečeno, ova dva lijeka uzeta zajedno mogu olakšati krvarenje i otežati zaustavljanje krvarenja. Posljedice toga mogu biti kobne.


Lijekovi protiv prehlade i acetaminofen
 

"Zaradili" ste ozbiljnu prehladu i imate jaku glavobolju uz popratni kašalj i kihanje. Za prehladu ste uzimali lijekove protiv više simptoma. Međutim, uzeti zajedno lijek za simptome prehlade i lijek koji sadrži acetaminofen (npr. Tylenol) može imati katastrofalne učinke. Prije uzimanja lijekova, obavezno provjerite njihov sastav. Točnije, provjerite je li u lijekovima za prehladu acetaminofen. Naime, mnogi lijekovi protiv prehlade i gripe već sadrže taj spoj pa kombinacija ovih lijekova može biti opasna jer može dovesti do predoziranja.
 

Antidepresivi i lijekovi protiv bolova
 

Depresija je široko rasprostranjena bolest i pogađa znatan broj odraslih osoba. Taj je broj još češći kod starijih osoba, osobito ako su izolirani. Antidepresivi i nesteroidni protuupalni lijekovi krajnje su opasna kombinacija jer mogu uzrokovati krvarenja u jednjaku i želucu. Kada se uzimaju zajedno, šanse za gastrointestinalno krvarenje uvelike se povećavaju. Ovo krvarenje može biti blago, ali može biti i opasno po život.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook