Treće poluvrijeme

Prvi čovjek turskog nogometa stao na stranu Saudijaca, reagovao i Erdogan

Sport30.12.23, 12:16h

Prvi čovjek turskog nogometa stao na stranu Saudijaca, reagovao i Erdogan
Nalazi se pod velikim pritiskom turske javnosti, a pojedini turski mediji su javili i da se u sve uključio i predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) koji je zatražio njegovu ostavku na mjesto predsjednika Nogometnog saveza Turske

 

 

Predsjednik Nogometnog saveza Turske Mehmet Buikeksi (Büyükekşi) tražio je od predsjednika Fenera i Galate da pošalju igrače na teren uprkos zabrani nošenja majica sa likom osnivača Turske Kemalom Ataturkom. Time je produbio skandal, a čin je odmah naišao na osudu turske javnosti.

 

- Srami se, osramotio si nas pred svijetom. Ne vraćaj se u Tursku, ovdje nema mjesta za tebe. Postani državljanin Saudijske Arabije - oštra je poruka koju mu je poslao novinar Adnan Ajababa (Aybaba).

 

Kako tvrde turski mediji, najmoćniji Turčin u nogometu, stao je na stranu Saudijaca i zagovarao da se utakmica odigra bez patriotskog čina uoči utakmice. Buikeksiju je, nakon javnog linča kojem je bio izložen, pozlilo, te je morala reagovati i hitna pomoć.

 

Nalazi se pod velikim pritiskom turske javnosti, a pojedini turski mediji su javili i da se u sve uključio i predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) koji je zatražio njegovu ostavku na mjesto predsjednika Nogometnog saveza Turske.

 

Zanimljivo, na Wikipediji je već promijenjen njegov status u "bivši predsjednik NS Turske", no zvanične potvrde o njegovoj ostavci još nema.

 

Podsjećamo, utakmica Superkupa Turske između Fenerbahčea i Galatasaraja u saudijskom Rijadu sinoć je otkazana, nakon što su igrači oba kluba odbili izaći na teren. Razlog tome je zabranja Saudijaca da to učine u majicama s likom Kemala Ataturka.

 

Nisu dali ni navijačima s njegovim obilježjem da uđu na stadion.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook