ODGOVOR BHRT-U

Sindikat RTVFBiH poziva Karamehmedovića: Potpišite aneks Ugovora o taksi, uplatili smo 158 miliona KM, duga nema!

Mediji29.12.23, 10:17h

Sindikat RTVFBiH poziva Karamehmedovića: Potpišite aneks Ugovora o taksi, uplatili smo 158 miliona KM, duga nema!
Iz Sindikata naglašavaju da je za proteklih šest godina na taj način BHRT-u RTVFBiH uplatila preko 158 miliona KM, te da nema nikakvog njihovog duga prema BHRT-u

 

 


Sa ovakvim načinom i odnosom u poslovanju, BHRT ne može više obavljati svoju funkciju. Prelazna rješenja dovela su nas do toga da su dva entitetska javna servisa jako bogata jer su, načinima naplate RTV takse koji nisu potpuno zakoniti, stekli ogromna milionska sredstva koja im po zakonu ne pripadaju, a BHRT je dovedena u ogromnu finansijsku dubiozu - istaknuo je to na jučerašnjoj press konferenciji generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.


Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH uputio je odgovor u kome poziva generalnog direktora BHRT-a da potpiše aneks Ugovora o naplati RTV takse sa JP Elektroprivreda BiH, kako bi time bilo nastavljeno redovno poslovanje BHRT-a i RTV Federacije BiH, jer će u suprotnom biti ugrožena egzistencija 1.300 uposlenika tih dviju kuća i njihovih porodica.


Naglašavaju da je za proteklih šest godina na taj način BHRT-u RTVFBiH uplatila preko 158 miliona KM, te da nema nikakvog njihovog duga prema BHRT-u.  


Sindikat radnika RTV Federacije BiH pozvao je Parlament i Vladu Federacije BiH, političke subjekte i javnost da ne podrži najavljene inicijative BHRT-a u pogledu njihovog prijedloga raspodjele RTV takse jer bi na taj način prekršili zakone, te bilo dovedeno u pitanje poslovanje i egzistencija nekoliko stotina radnika njihove medijske kuće, ali i svih uposlenika BHRT-a, jer je BHRT na vrhu liste navećih dužnika u Bosni i Hercegovini, što izaziva zebnju zbog posljedica i blokada.


Iz Sindikata navode da su radnici RTV Federacije BiH u proteklom periodu podnijeli teret sanacije RTV Federacije BiH te iskazivali solidarnost prema kolegicama i kolegama s BHRT-a jer je dug njihove kuće prije 15-ak godina prelazio 40 miliona KM, a dobar dio tog duga je otpadao na potraživanja upravo prema BHRT-u.


Precizirali su da je u tom periodu broj radnika RTV Federacije BiH smanjen za 20 posto, ukinute su vanjske produkcije i neracionalni izdaci, uvedene mjere štednje i kroz nekoliko godina vraćeni svi dugovi.


Sindikat ističe da sada, kada radnici RTV Federacije BiH imaju redovne plate, uplate doprinosa, svakodnevno poboljšanje uvjeta rada i jačanja domaće produkcije, pokušava se ishoditi ugrožavanje njihove egzistencije i to se događa u trenutku kada RTV Federacije BiH nema niti jedne marke duga prema Poreznoj upravi, Zavodu MIO/PIO ili BHRT-u.


Tvrde da su, s druge strane, svjedoci da već godinama nema racionalizacije poslovanja na BHRT-u i da oni ne žele biti žrtve njihove rastrošnosti, lošeg poslovanja i planiranja, a pogotovo ne da se preko njihovih leđa pokušava ispraviti činjenica “čudnog odnosa” između RTRS-a i BHRT-a - pogotovo jer su plate novinara, urednika, producenata, rukovodilaca BHRT-a veće nego na RTV Federacije BiH.  


I ovaj put, kao i uvijek do sada, Sindikat uposlenika RTV Federacije BiH izrazio je podršku radnicima BHRT-a, kao i dobre želje u naporima za prevladavanje aktualne teške situacije, koja traje dugi niz godina.


Dodaju da razvoj i pozicija BHRT-a i RTV Federacije BiH, te redovna isplata zarađenih plata i svih drugih doprinosa moraju biti od prioritetne važnosti – i jučer, i danas, i sutra, te zato pozivaju generalnog direktora BHRT-a da potpiše aneks Ugovora o naplati RTV takse, kako je zakonski propisano.


Sindikat tvrdi da programska šema RTV Federacije BiH marljivim zalaganjem njihovih uposlenika održava interes svih građana Federacije BiH te je raznolikost i otvorenost njihovih programa od najvažnijeg interesa za Federaciju i za Bosnu i Hercegovinu.


- Zahvaljujemo se svim vrijednim uposlenicima BHRT-a koji skupa s nama rade u studijskim i režijskim prostorima, montažama i redakcijama, i to nisu prestali niti onda kada plate na BHRT-u kasne i kada dugovanja BHRT-a po raznim osnovama rastu. Kako se i za BHRT i za RTV Federacije BiH RTV taksa prikuplja isključivo s područja FBiH, najmanje što očekujemo je ravnopravan tretman obje kuće u bilo kakvim budućim aranžmanima kada je u pitanju prikupljanje RTV takse. Uposlenici RTV Federacije BiH su ulagali i ulažu velike napore oko naplate RTV takse i ovo je prilika da se svima njima posebno zahvalimo - navedeno je u otvorenom pismu Sindikata uposlenika RTV Federacije BiH.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook