ODGOVOR FTV-A BHRT-U

Zašto Karamehmedović jedini odbija potpisati aneks na ugovor o nastavku naplate RTV takse i ugrožava 1.300 radnika?!

Mediji27.12.23, 21:27h

Zašto Karamehmedović jedini odbija potpisati aneks na ugovor o nastavku naplate RTV takse i ugrožava 1.300 radnika?!
Poslovodni odbor RTVFBiH javno poziva generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića da i on napokon potpiše Aneks na ovaj ugovor putem kojeg se već šest godina prikuplja RTV taksa na području FBiH

 

Nakon alarmantnog pisma koje je Upravni odbor BHRT-a uputio juče domaćim vlastima i međunarodnim organizacijama povodom teške finansijske situacije u kojoj će se naći Radiotelevizija Bosne i Hercegovine zbog nepotpisivanja ugovora o naplati RTV takse na područiju Federacije BiH, iz Federalne televzije upućen je svojevrstan odgovor na izrečene tvrdnje, u kome se navodi sljedeće: 


Elektroprivreda BiH uputila je poziv BHRT-u u RTVFBiH da do 28.12. dostave usaglašen i potpisan ugovor ili aneks na ugovor u poslovnoj saradnji na naplati RTV takse na području FBiH.


RTVFBiH ovim putem obavještava javnost da je još prije tri mjeseca potpisala Aneks na postojeći i od svih strana usaglašeni i na zakonu utemeljeni Ugovor o naplati RTV takse sa Elektroprivredom BiH. Poslovodni odbor RTVFBiH javno poziva generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića da i on napokon potpiše Aneks na ovaj ugovor putem kojeg se već šest godina prikuplja RTV taksa na području FBiH.


Karamehmedović ga jedini odbija potpisati i time se kocka sa egzistencijom 1.300 radnika te stvara preduvjete za prestanak rada i likvidaciju oba javna servisa sa sjedištem u Sarajevu.


Dokument (aneks) možete pogledati ovdje


Pitamo se za čije ciljeve on to radi i projicira li se prestanak rada BHRT-a i RTVFBiH s ciljem da se oprosti 80 miliona maraka duga RTRS-a prema BHRT-u ili da se na ruševinama naših radio-televizijskih kuća uspostavi trajno podijeljeni javni servis?


Istovremeno, s područja Federacija BiH ne postoje nikakva dugovanja BHRT-u po osnovu RTV takse.


Najveći dio ovog duga BHRT-a nastao je upravo za vrijeme Karamehmedovićevog mandata. A kada se zna da je on svojevremeno imenova na najvišu uredničku poziciju BHT1 Tvrtka Milovića, osobu koja je na najgrublji način vrijeđala stradalu djecu sarajevske opsade, plašimo se i da je spreman izvršiti eutanaziju javnih servisa u Bosni i Hercegovini. Pozivamo Karamehmedovića da uvidi greške koje čini već duže vrijeme, vrati se u okvire zakona i morala te prestane opstrukciju nastavka naplate RTV takse.


Zakon poznaje zloupotrebu ovlasti i djelom i propustom, a činjenje ili nečinjenje kojim se neka osoba igra sa egzistencijom 1.300 zaspolenika i egzistencijom javnih servisa – jeste krivično djelo, sa stajališta zakona, ali je sa stajališta morala i patriotizma – djelo veleizdaje, stoji na kraju saopćenja Poslovodnog odbora RTVFBiH.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook