Zanimljiva priča

Kupila vazu u trgovini za 4 dolara, a prodala je za preko 100 hiljada, evo kako joj je to pošlo za rukom

Lifestyle20.12.23, 13:08h

Kupila vazu u trgovini za 4 dolara, a prodala je za preko 100 hiljada, evo kako joj je to pošlo za rukom
Stručnjak je rekao kako bi vaza mogla biti dio serije "Pennellate", koju je umjetnik dizajnirao 40-ih godina prošlog stoljeća. Kao što je Wright objasnio, nije poznato koliko je vaza napravljeno u ovoj seriji

 

 

Žena iz Virginije otkrila je "blago" u lokalnoj dobrotvornoj trgovini. Riječ je o trgovinama u koje pojedinci donose stvari koje im više ne trebaju, a prodavači nakon prodaje sredstva daju raznim dobrotvornim udrugama. Tako je netko u ovu trgovinu donio šarenu vazu. Jessica Vincent (43) u lipnju je kupila vazu s crvenim i zelenim uzorcima, piše The Independent, prenosi Slobodna Dalmacija.

 

Vincent je smatrala da bi vaza mogla vrijediti više nego što ju je platila, jer je vidjela malo slovo "M" na dnu vaze i pomislila da bi mogla biti povezana s Muranom, otokom u Veneciji poznatim po staklarstvu. "Osjećala sam da bi moglo vrijediti 1000 ili 2000 dolara". Dodala je da nije ni posumnjala koliko je predmet vrijedan dok ga nije još malo istražila.

 

Kako bi dobila više informacija o kupnji, pridružila se grupi na društvenim mrežama gdje je pitala korisnike za savjet. Rekli su joj da bi to moglo biti umjetničko djelo poznatog talijanskog arhitekta i dizajnera Carla Scarpe. Poslana je upit u aukcijsku kuću Wright, a fotografije vaze poslane su samom Richardu Wrightu, predsjedniku aukcijske kuće. "Imam stvarno dobar osjećaj", rekao je Wright kad je na slikama vidio stakleni predmet.

 

Stručnjak je rekao kako bi vaza mogla biti dio serije "Pennellate", koju je umjetnik dizajnirao 40-ih godina prošlog stoljeća. Kao što je Wright objasnio, nije poznato koliko je vaza napravljeno u ovoj seriji.

 

Prošlog tjedna vaza je prodana na aukciji nepoznatom privatnom kolekcionaru umjetnina iz Europe, koji je kupio umjetnine za 107.100 dolara, odnosno preko 98.000 dolara. Iznos koji je Vincent podijelila s Wrightom. 

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook