Zanimljivo

Znate li u koje doba dana je najbolje jesti jaja?

Lifestyle12.12.23, 20:00h

Znate li u koje doba dana je najbolje jesti jaja?
Osim proteina, u jajima se nalaze tvari poput vitamina B-12, vitamina B-6 i vitamina A te mnoštvo minerala poput magnezija, željeza, kalcija, cinka i bakra

 

 

Jaja su jedna od najhranjivijih namirnica jer sadrže obilje zdravih nutrijenata.

 

Osim proteina koji su neophodni za rad mišića i obnovu tkiva u tijelu, jaja sadrže i brojne vitamine i minerale, zdrave masti i ostale nutrijente koji omogućuju normalno funkcioniranje tijela.

 

Ova namirnica je odlična za postizanje gotovo svih ciljeva, bez obzira na to želite li povećati mišićnu masu, otopiti masno tkivo ili smršati. Jaja su odlične za zdravlje mozga i poboljšanje pamćenja zahvaljujući kolinu, a zbog antioksidansa poput leucina i zeaksantina, jaja vam mogu pomoći u očuvanju vida i zaštiti od UV zraka.

 

Zbog velike količine proteina, konzumacija jaja za doručak odlična je kako biste se zasitili na duže vrijeme. Bez obzira na to jedete li omlet ili kuhana jaja kao svoj prvi obrok, ova namirnica može vas kvalitetno zasititi do idućeg obroka, što je korisno ako želite smršati jer nećete posezati za nezdravim snackovima u tom periodu.

 

Konzumacija jaja u večernjim satima, odnosno prije spavanja može vam pomoći da brže zaspite. Bjelanjak može pomoći vašem tijelu da se pripremi za san jer potiče stvaranje melatonina – hormona koji regulira spavanje. Također, u tome može pomoći i triptofan – aminokiselina u jajetu koja utječe na bolje raspoloženje i može olakšati spavanje.

 

Ako trenirate, jaja vam mogu pomoći u obnovi i jačanju mišića ako ih konzumirate nakon treninga. Anaboličko stanje u kojem se vaš mišić sam popravlja vrijeme je kada vaše tijelo treba odgovarajuće hranjive sastojke. Te su hranjive tvari proteini, vitamini i minerali – a jaja sadrže sve ove nutrijente.

 

Osim proteina, u jajima se nalaze tvari poput vitamina B-12, vitamina B-6 i vitamina A te mnoštvo minerala poput magnezija, željeza, kalcija, cinka i bakra.

 

Maksimalno dvoje jaja dnevno bila bi dovoljna za prosječnog odraslog čovjeka.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook