VIDEO/ sastanak u berlinu

O čemu su razgovarali Bećirović i Scholz: 'Neće biti ni brzog, ni sporog razbijanja BiH! Njemačka nas snažno podržava'

Front09.12.23, 16:25h

O čemu su razgovarali Bećirović i Scholz: 'Neće biti ni brzog, ni sporog razbijanja BiH! Njemačka nas snažno podržava'
Kancelar SR Njemačke Olaf Scholz je naglasio da je Njemačka jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Herecgovine

 

 


Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je u Berlinu s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Scholzom


Tokom sadržajnog razgovora dr. Bećirović je istakao da su odnosi između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke vrlo dobri i prijateljski, te da se SR Njemačka, od 1990-ih godina do danas, dokazala kao snažan partner i prijatelj države Bosne i Hercegovine. On je naglasio da je veoma važno da najviši zvaničnici SR Njemačke upućuju jasne poruke da nedvosmisleno podržavaju Bosnu i Hercegovinu, kao i da ističu da neće biti ni brzog, ni sporog razbijanja države Bosne i Hercegovine.


Posebnu zahvalnost dr. Bećirović je iskazao za podršku koju bilateralno Vlada SR Njemačke pruža Bosni i Hercegovini kroz razvojnu pomoć u provedbi reformi i izgradnji kapaciteta u procesu evropskih integracija. SR Njemačka je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine. Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine i Njemačke je u stalnom porastu, a za prošlu godinu iznosila je rekordnih 5,6 milijardi KM. Interes Bosne i Hercegovine je dodatno jačanje ekonomske saradnje s najjačom ekonomskom silom u Evropskoj uniji, a posebno privlačenje direktnih inozemnih investicija.

 

becirovic-scholz-berlin


Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović informirao je kancelara Scholza o važnosti što skorijeg otvaranja pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Na taj način, poručio je dr. Bećirović, otvoriće se prostor za suštinske reforme u Bosni i Hercegovini, koje će imati pozitivne efekte na bosanskohercegovačku ekonomiju i društvo u cjelini. 


Posebno je izrazio zahvalnost angažmanom SR Njemačke u okviru Berlinskog procesa, nastavkom posvećenosti i podrške SR Njemačke s ciljem ubrzanja evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, ekonomskog i infrastrukturnog razvoja, te unapređenja regionalne saradnje.


Kancelar SR Njemačke Olaf Scholz je naglasio da je Njemačka jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Herecgovine, te da ostaje snažan partner Bosni i Hercegovini u provedbi reformi, koje će osigurati unapređenje vladavine prava, demokratije i ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine. Istakao je kako je interes SR Njemačke postizanje trajne stabilnosti u regionu kroz osiguranje evropske perspektive za sve zemlje Zapadnog Balkana - saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

 


(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook