Jeziv slučaj

Da li je otkriven pravi motiv Vanjinih ubica: 'Vjerovatno se ugušila, postala im je beskorisna...'

Hronika05.12.23, 14:13h

Da li je otkriven pravi motiv Vanjinih ubica: 'Vjerovatno se ugušila, postala im je beskorisna...'
Glavni državni odvjetnik Gavril Bubevski je u jutarnjem programu makedonske TV Nove rekao da osumnjičenima za ubojstvo tinejdžerice Vanje i 74-godišnjeg frizera Panče Žižovskog prijeti kazna od deset godina do doživotnog zatvora

 

 

Ljupčo Palevski Palčo, prvoosumnjičeni za otmicu i ubojstvo 14-godišnje Vanje, bit će pritvoren odmah nakon uhićenja, odlučio je Osnovni kazneni sud u Skoplju na prijedlog Državnog tužiteljstva Republike Sjeverne Makedonije.

 

Državno tužiteljstvo u Skoplju je po hitnom postupku izdalo nalog za provođenje kriminalističke obrade i podnijelo prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana Palevskom, saznaju makedonski mediji.

 

Sud je također u ponedjeljak, na prijedlog glavnog državnog odvjetnika, Vanjinom ocu Aleksandru Đorčevskom odredio zadržavanje u pritvoru od 48 sati. Isto je odradio i ostalim osumnjičenima, Veliboru Manevu, Vlatku Kešiševu i Bori Videvskom, zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i straha da će ponoviti kazneno djelo ili počiniti novo.

 

Portal Fokus izvještava kako su osumnjičeni smješteni u odvojenim sobama u zatvoru u Šuto Orizari, poznatoj kao Šutka, kako ne bi bili meta bunta ostalih zatvorenika. Neki od osumnjičenih su se žalili na zdravstvene probleme, ali nisu imali većih poteškoća, piše Fokus.

 

Glavni državni odvjetnik Gavril Bubevski je u jutarnjem programu makedonske TV Nove rekao da osumnjičenima za ubojstvo tinejdžerice Vanje i 74-godišnjeg frizera Panče Žižovskog prijeti kazna od deset godina do doživotnog zatvora.

 

- Uhićenima je određen pritvor od 48 sati, što uključuje i Vanjinog oca. Troje je priznalo krivnju, a četvrti nije ništa priznao. Detalji uloge oca u zločinu su i dalje isti. On je dao sve informacije o kretanju djevojčice, kada će biti sama i slično. Otmica djevojčice vezana je za koristoljublje. Osumnjičeni su rekli da su oteli dijete da bi majci uzeli novac - rekao je Bubevski za TV Novu. Kako saznaje makedonski portal Večer, Vanjin otac Aleksandar je direktno komunicirao s glavnim osumnjičenikom oko njezine otmice. Prema informacijama policije, Vanjina majka je prodala stan, a upravo je novac koji je dobila nakon prodaje tog stana bio motiv iznude.

 

Obdukcija tijela 14-godišnje Vanje u Institutu za sudsku medicinu i kriminologiju u Skoplju završena je u ponedjeljak i tijelo je predano obitelji. Detalji nalaza obdukcije neće biti priopćeni javnosti, ali je moguće da državno tužiteljstvo otkrije određene informacije, kao što je vrijeme smrti i uzrok smrti – vatreno oružje, gušenje ili nešto drugo.

 

Zašto je Vanja ubijena prije pokušaja iznude?

 

Pofesorica pri Fakultetu za sigurnost i političarka koja je 2020. bila kandidatkinja za predsjednicu SDSM-a, Frosina Taševska Remenski, na društvenim je mrežama pokušala objasniti zašto je Vanja ubijena prije nego što je zatražen novac.

 

- Otmica maloljetnog djeteta radi iznude je skoro isto što i uzimanje/držanje taoca radi iznude u korist terorističkog akta. Ako je točna informacija da se Vanja ugušila u automobilu kojim su je otmičari dovezli/odvezli na lokaciju, onda je pucanje u ugušeno dijete djelo svireposti poznato u zakonu kao najteži oblik ubojstva za koje je kazna doživotnog zatvora. Ako je dijete ugušeno, ono u planu monstruma postaje beskorisni talac s kojim ne mogu ništa iznuditi i zato nitko ništa nije zahtijevao - pojasnila je Remenski.

 

Neposredno nakon što je objavljena vijest da je maloljetna Vanja, koja je prethodno oteta, a onda nakon samo dva sata ubijena i zakopana nedaleko od Skoplja, na društvenim mrežama se pojavila peticija kojom se traži smrtna kazna za počinitelje ovog strašnog zločina, koju je do sada potpisalo više od 15.000 ljudi. U pozivu se navodi i da će u subotu u 10 sati biti održan prosvjed. Povodom online peticije oglasio se i ministar pravde Sjeverne Makedonije Krenar Loga.

 

- Ustav zabranjuje smrtnu kaznu, kao i protokoli i druge konvencije koje smo usvojili. Ja sam među onim građanima ove zemlje koji misle da bi smrtna kazna bila spas za te monstrume i stava sam da kaznu trebaju izdržavati do kraja života, svjesni što su učinili - rekao je Loga.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook