Šta im je sporno

Nizozemska protiv otvaranja pregovora s BiH oko ulaska u EU, evo zbog čega

Front02.12.23, 09:45h

Nizozemska protiv otvaranja pregovora s BiH oko ulaska u EU, evo zbog čega
Zaključuje se da Vlada dijeli stav Komisije da pristupni pregovori sa BiH mogu biti otvoreni samo kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo

 

 

Vlada Nizozemske objavila je "Pismo Parlamentu" koje se bavi pitanjem proširenja Evropske unije, s posebnim osvrtom na zapadni Balkan. U njemu se navodi da je ova zemlja, trenutno protiv otvaranja pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

 

- U Mišljenju Evropske komisije iz 2019. navodi se da BiH mora ispuniti 14 prioriteta da bi otvorila pristupne pregovore. Kao privremeni korak, BiH je dobila status kandidata 2022. uz razumijevanje da će zemlja poduzeti korake vezane za 14 prioriteta - navodi se u pismu, koje je u istoj formi upućeno i Senatu.

 

Komisija navodi da je BiH od tada ostvarila ograničen napredak u pogledu 14 prioriteta. Prema mišljenju Komisije, ispunjena su dva prioriteta. Vlada Nizozemske prepoznaje sliku oslikanu u izvještaju i dijeli analizu Komisije da je postignut samo ograničen napredak u većini od 14 prioriteta i nazadovanje u oblasti slobode izražavanja.

 

Vlada je veoma zabrinuta zbog retorike o secesiji predsjednika RS Milorada Dodika i njegovo kontinuirano podrivanje državnih institucija. Vlada dijeli analizu Komisije da je usklađenost BiH sa CFSP-om poboljšana, ali je zabrinuta zbog veza Dodika i njegovog okruženja s Rusijom. Provođenje sankcija EU protiv Rusije također ostaje predmet pažnje.

 

Zaključuje se da Vlada dijeli stav Komisije da pristupni pregovori sa BiH mogu biti otvoreni samo kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo.

 

- To u ovom trenutku nikako nije slučaj – piše u pismu.

 

Brojne države članice EU-a, navedeno je u dokumentu, ipak bi se mogle zalagati za što brže otvaranje pristupnih pregovora, povezujući ih sa otvaranjem pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom.

 

- Vlada smatra da pristupni proces treba ostati temeljen na zaslugama i ponavlja da pregovori s BiH mogu započeti tek kada dođe do značajnog održivog napretka u pogledu prioriteta navedenih u Mišljenju iz 2019. godine - navedeno je u dokumentu.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook