studije dokazale

Čuveni napitak kojeg svi volimo: Topi kilograme, jača imunitet, ali…

Lifestyle26.11.23, 12:21h

Čuveni napitak kojeg svi volimo: Topi kilograme, jača imunitet, ali…
Jedna šolja ovog napitka opskrbljuje 28 posto dnevnog unosa fosfora, 10 posto magnezija i 12 posto kalija

 

 

Čuveni napitak kojeg svi volimo, a koji sadrži sve hranljive materije koje su tijelu potrebne, svakako je jogurt.

 

Jogurt nastaje bakterijskom fermentacijom mlijeka, a najpoznatiji je po tome što sadrži dosta kalcija, minerala neophodnog za zdravlje zuba i kostiju.

 

 Jedna šolja ovog napitka opskrbljuje 28 posto dnevnog unosa fosfora, 10 posto magnezija i 12 posto kalija. Ovi minerali su neophodni za regulisanje krvnog pritiska, metabolizma i zdravlja kostiju.

 

Odličan izvor proteina
 

Jogurt obezbjeđuje nevjerovatnu količinu proteina, koji dobro utiču na metabolizam tako što povećavaju potrošnju energije ili broj kalorija koje sagorijevamo tokom dana.

U jednoj studiji iz 2014. godine učesnici koji su pili jogurt bili su manje gladni i konzumirali su 100 kalorija manje tokom večere od onih koji su konzumirali namirnice sa manje proteina, a isto kalorija.

 

Odličan za probavu
 

Jogurt koji sadrži žive bakterije, odnosno probiotike, dobar je za zdravlje crijeva. Zato pri kupovini potražite onaj koji sadrži žive, aktivne kulture. Pokazalo se da neki probiotici u jogurtu, kao što su bifidobakterije i laktobacili, smanjuju neprijatne simptome sindroma iritabilnog crijeva.

 

Također, više studija je pokazalo da probiotici pomažu kod dijareje i zatvora zbog upotrebe antibiotika.

 

Jača imunosistem
 

Ako redovno pijete jogurt, posebno onaj koji sadrži probiotike, ojačaćete imunosistem i smanjiti rizik od zaraze. Poznato je da probiotici potencijalno smanjuju upalu i ublažavaju simptome prehlade. To je, između ostalog, zahvaljujući magneziju, selenu i cinku koje jogurt sadrži.

 

Fantastičan za mršavljenje
 

Istraživanja pokazuju da se jogurt dovodi u vezu sa manjom tjelesnom težinom, manjim procentom tjelesne masti i obimom struka.

 

Ispitivanja pokazuju da zasićene masti iz jogurta ne djeluju kao one iz “brze hrane”, pa se stav o utjecaju masti iz ovog napitka mijenja u odnosu na onaj od ranije.


Sada se jogurt smatra saveznikom u mršavljenju, između ostalog, zbog većeg sadržaja hranljivih materija u poređenju sa razumno niskim sadržajem kalorija.

 

Ipak nije za svakoga
 

Pored brojnih prednosti, jogurt ipak nije za svakoga. Ovaj napitak može da izazove neželjene efekte, prije svega, kod onih koji nisu tolerantni na laktozu ili su alergični na mliječne proizvode.

 

Ako nemate tih problema, jogurt je pravi izbor jer je bogat hranljivim materijama, smanjuje rizik od nekih bolesti, reguliše probavu i pomaže u kontroli težine.

 

Ne zaboravite da je najbolje da birate onaj sa probiotskim kulturama, nezaslađen i bez dodataka, prenosi zadovoljna.rs.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook