OMER ČEVRA/ Povratak BIH na put EU

Kako su Komšić i Izetbegović naletili na Nikšićevu mudro postavljenu ”bananu” i prokliznuli u opoziciju...


22.05.23, 14:31h

 


Na današnji dan prije tačno dvije godine, napisao sam analizu za printano izdanje Dnevnog Avaza, u kojoj sam iznio da će SDP sa Nerminom Nikšićem na čelu biti nezaobilazan faktor kada je riječ o budućoj postizbornoj vladajućoj koaliciji, te da će, ukoliko se Narod i pravda pokažu kao iskreni partner i stvarna promjena, a ne ”trojanski konj” poput Efendićeve Stranke za BiH ili NES-a, SDA konačno biti izbačena iz vladajućih struktura i da će se tek tada ova zemlja opet vratiti na evropske tračnice. 


”Činjenica da protiv predsjednika SDP-a Nermina Nikšića mediji bliski SDA neprestano vode negativnu kampanju, pokazatelj je straha i nesigurnosti vodeće bošnjačke stranke u vlastitu budućnost. U SDA su svjesni da im je jedino Nermin Nikšić odbio pruženu ruku, premijersku fotelju i najjače javne kompanije nakon izbora 2018. godine, što nije mala stvar,”- napisao sam tada.


Izbori su se desili, a NIP i njen lider Elmedin Konaković su se uistinu pokazali kao principijelan i moćan partner, snaga željna promjena u ovom društvu, dok su se Efendićeva Stranka za BiH i NES pokazali upravo onako kako sam ih tada nazvao-Trojanski konji SDA. Činjenica da su zbog svog ”piličarenja” i gladi za funkcijama ostali bez učešća u Vladi FBiH, može se reći da je daleko najbolji mogući scenarij koji se mogao desiti ”Trojci”.  Učešće ove dvije stranke u koaliciji koja ima iskrenu želju za promjenu bh. društvene i socioekonomske paradigme ”Trojka” bi sebi trajno stavila opasnu omču oko vrata.


Postizborno i analitički gledano, izbacivanje iz vlasti SDA pokazalo se kao višekorisni benefit za ovu zemlju. Prvo, a što je jako bitno, istjeralo je na površinu iz kanala sve miševe koji su godinama bili, da li otvoreno, da li skriveno, na njihovoj ideološko-političkoj (plaćeničkoj) liniji pa će se (ne)zavisna mišljenja mnogih analitičara u budućnosti uzimati sa velikom rezervom! Drugo, uz evidentan skoriji politički pad i kraj Milorada Dodika kojeg je Vučić pustio prema svim mišljenju svih regionalnih analitičara definitivno pustio niz vodu, Dodik je izgubio Izetbegovića kao glavnog koalicionog i strateškog sagovornika  za montirane lažne svađe i konflikte, preko kojih su SDA i SNSD godinama manipulirali građanima i tako se održavali na vlasti. Treće, društveno-politički odnosi u BiH su potpunoredefinisani na način da se sada tačno zna ko pripada Zapadnoj, a ko pripada Istočnoj civilizacijskoj strani. 


Najvažnije, ”Trojka”je, uz HDZ i veliku podršku naših međunarodnih prijatelja, preciznije zapadnih saveznika, uspjela stabilizirati odnose u Federaciji BiH, što će svakako biti uslov za dugoročnu  stabilizaciju odnosa na državnom nivou, gdje je bez obzira na Dodikove medijske budalaštine i radikalne propagandne najave, situacija drastično funkcionalnija i efikasnija nego  u posljednjih 10 godina!


Veliki angažman ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, rezultiralo je da BiH u kratkom periodu bude vraćena na mapu interesa zapadnih saveznika, sa koje su nas Izetbegović i Dodik, uz podršku svojih tursko-ruskih mentora, već duže vrijeme sklonili!


Nikšićevo nepokolebivo i odlučno odbijanje ruke Izetbegoviću 2018. godine nije mu donijela popularnosti kod velikog broja tzv. ”zelene ljevice” unutar vlastitih redova. Mnogi SDA-ovi analitičari i prije izbora 2022. pravili su pritisak na Nikšića i pripremali teren za novu zeleno- crvenu”Heineken” koaliciju, stalno upozoravajući Nikšića, da ukoliko opet odbije tu opciju i odvede SDP u opoziciju, on kao predsjednik neće politički preživjeti! Isti analitičari su iznosili i najavljivali navodne pravosudne procese protiv Nikšića ukoliko bi se on usudio na takav potez. 


Ipak, čini se da ih je predsjednik SDP-a uz savjete političkih istomišljenika, u svemu nadmudrio. Iskoristeći upravo njihovu retoriku kao pokazatelj svoje navodne političke slabosti, odmah nakon izbora hitno je pristao na poziv i sastanak sa Bakirom Izetbegovićem, gdje mu je predsjednik SDA iznio cijeli program rada buduće koalicione Vlade FBiH i Vijeća ministara. U toj Izetbegovićevoj ponudi Nikšiću se naravno opet nudilo mjesto premijera Federacije BiH, pa su zato malo smiješninapadi SDA-ove propagandne mašine o tome kako Nikšić nema nikakav legitimitet da bude premijer, iako su mu prije samo par mjeseci upravo oni to nudili!


Tim potezom Nikšić je navukao Bakira i Željka na vjerovanje da ipak postoji prostor za koaliranje, da nema više improvizacija, da je stranačko članstvo SDP-a gladno nakon 8 godina opozicije,a da je koalicija sa SDA možda najbrže, ali i najbogatije rješenje. Nekoliko mjeseci kasnije taj Nikšićev potez pokazat će se kao mudro postavljena banana koju je lukavo gurnuo pod noge Izetbegoviću i Komšiću, a na kojoj su i jedan i drugi u svojoj želji sa vlašću prokliznuli i završili u opoziciji na svim nivoima! 


SDP-ov, ali treba zaista priznati i NIP-ov vrh nisu se pokazali kao gladni za funkcijama, te imčežnja i opijenost za javnim preduzećima, što je slučaj sa nesretnim Efendićem i Ogreševićem, nije zamutila konačni cilj i odvukla pažnju sa onoga što je u ovom momentu zaista državni interes- da se iz vlasti, tamo gdje je moguće, istjeraju ili oslabe “tursko-ruske” interesne strukture! 


Nakon Dodikove i Izetbegovićeve javne podrške predsjedniku Erdoganu na izborima u Turskoj, postalo je valjda i svim laicima jasno da su i jedan i drugi upravo na toj istoj antizapadnoj civilizacijskoj matrici i da ovu državu zbog svojih ličnih koruptivno kriminalnih interesa guraju tamo gdje ni po kojoj osnovi ne pripadamo!


Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 149

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još