PAVLE PAVLOVIĆ/ BEZ CARSTVA LATICA

E, Paja, što si se slikao, slikao... I što si ležao, ležao... Nema više meraka u zemlji tulipana!


27.04.23, 11:35h

 

 

 

Znam, kada ugledate sliku ovog sjedokosog, brkatog cvijeta u jednom holandskom beskrajnom vrtu iz bajke, da će vam zazvoniti davne riječi pjesnika Duška Trifunovića. Uz nezaboravnu glazbu “Bijelog dugmeta” ićí će - šta bi dao da si na mom mjestu, da te mrze, a da ti se dive ili ono Arsenovo - ma, ko to ovo more platiti.


A, isto tako znam da nećete vjerovati kako sam se u ovom nepreglednom koloritu najljepših latica ubio od traženja jednog jedinog karanfila. 

 

tulipani-pavle-pavlovic


Dobro što ovi moji Nizozemci ne slave Prvi maj i ostale majske praznike, ali što imaju protiv cvijeta koji se najviše uvukao u duše i srce Balkanaca. Bio proleter ili ne, bio socijalista ili kapitalista, karanfil će ovih dana biti ukras na zapučku svakog dobrog stanovnika regiona, koji zna uživati uz miris roštilja i gradela, ili porcije graha sa ili bez kobasica.


Ali, pusti Prvi maj i pučke, narodne fešte, jer mene sada muči ono - što si slikao slikao. Ubiše ovih dana poruke uzgajivača cvijeća u klompama tek, zbog hladnog vremena, raspupalih tulipana.

 

Proteklih proljeća ponosno su pozivali milione turista da se slikaju uz njihovih ruku djelo, uz milijarde raznobojnih latica. Sada je Dara prevršila mjeru. Ti gosti na šarenim poljima ponašali su se najmanje kao gosti, više kao zaluđeni lovci na selfije i dobre digitalne fotografije kojima će se hvaliti po društvenim mrežama. U tom trku za što bolju fotku gazili su se i uništavali tulipani. E, sada što je dosta, dosta je.

 

tulipani-zabrara-slikanja


Od postavljanja bodljikavih ili strujom napajanih žičanih ograda još se ne govori. Za sada idu table sa upozorenjima da se ne ulazi u polja cvijeća i da se više koriste zumovi na telefonima i aparatima za pravljene slika iz daljine.


S tugom pretpostavljam da narednih proljeća više neće biti ulaska u carstvo latica. Niti stajanja, niti čučnjeva, a ne dao bog i ležanja. To će biti zločin najteže vrste.


Zato, Paja, što si ležao, ležao i što si slikao, slikao. Kakav će biti merak, gušt stajati kao kip dok se negdje u daljini iza leđa nešto šareni daleko na horizontu?! 


Tulipanu, tulipanu, da si bar karanfil, pa da kao zaluđeni proleter penzioner, ako treba, fasujem i kaznu, policijsku palicu u borbi da te uslikam, a kamoli tek uberem.


E, nema više puhanja i hvaljenja iz polja najljepših kolora.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još