SITUACIJA VRLO OZBILJNA

Ne mogu ga smijeniti, ali...: Da li će Zlatko Knežević podleći neustavnom pozivu NSRS i odstupiti s dužnosti?!

Front26.04.23, 20:38h

Ne mogu ga smijeniti, ali...: Da li će Zlatko Knežević podleći neustavnom pozivu NSRS i odstupiti s dužnosti?!
Nije prvi put da se sudije Ustavnog suda BiH koje je imenovala NSRS pozivaju da odstupe s te dužnosti

 

Da li će Zlatko Knežević odstupiti s dužnosti sudije Ustavnog suda. Knežević je i dalje nedostupan za novinarska pitanja, dok pravosudna zajednica upozorava, riječ je o neprimjerenim i neustavnim pritiscima na sudiju Ustavnog suda

 

Nije prvi put da se sudije Ustavnog suda BiH koje je imenovala NSRS pozivaju da odstupe s te dužnosti, piše N1. To je učinjeno posljednji put 2020. godine kada je Ustavni sud BiH ukinuo sporne odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, nakon čega je Milorad Dodik pozvao Srbe da izađu iz institucija BiH. Protiv odluke Ustavnog suda glasali su Miodrag Simović i Zlatko Knežević, no svoje funkcije ustavnih sudaca nisu napustili. U međuvremenu, Simović je otišao u penziju, njegovo mjesto još nije popunjeno. Zlatko Knežević jedini je sudija iz RS koji se ponovno poziva da odstupi.


Ustavni sud BiH za sada bez komentara, sudija Zlatko Knežević nedostupan za pitanja. Pravila o radu Ustavnog suda su jasna, on može sam podnijeti ostavku ili ga može razriješiti Ustavni sud BiH, konsenzusom ili kako je navedeno… “sudija može biti razriješen ako sam zatraži, ako bude osuđen pravomoćno na kaznu, ako trajno izgubi sposobnost da obavlja svoju funkciju, ako ga Ustavni sud razriješi, uz ostalo zbog nespojivosti funkcija”..., primjerice ako je član političke partije.


Sam poziv NSRS za Nedima Ademovića, pravnog eksperta, je neustavan jer, kako kaže, prihvatanjem funkcije ustavnog sudije, on preuzima funkciju državnog zvaničnika.


- Prije svega, bilo kakav akt kojeg Narodna skupština donese i kojom se na bilo koji način vrši pritisak na jednog sudiju, pogotovo sudiju Ustavnog suda, je neustavan. Sudija Ustavnog suda bez obzira na činjenicu što je izabran s teritorije jednog entiteta, onog trenutka kada je izabran za sudiju Ustavnog suda, formalno prekida svaku vezu sa entitetom i postaje državni sudija najvišeg Ustavnog suda BiH. On u takvoj situaciji mora da se ponaša kao i svaki drugi sudija, lojan svojoj sudačkoj funkciji - rekao je Ademović.


Mirko Šarović, donedavno prvi čovjek SDS-a, također dodaje:


- Ne mogu ga formalno smijeniti, opozvati, ali ga mogu pozvati. Pretpostavljam da će se naći u jednoj vrlo ozbiljnoj situaciji. Šta će da uradi, ne mogu da kalkulišem, ali mislim da ćemo ući u vrlo ozbiljnu situaciju - istakao je Šarović.


Pritiske na Ustavni sud BiH komentirali su i pojedini članovi pravosudne zajednice u BiH, ali i šef misije OSCE-a, o čemu više možete čitati ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još