omer čevra/ Kvazipatriotske prevare političkih gubitnika

Dodiku nikad nije bilo teže, Vučić mu već polako izmiče stolicu... Sada vodi bitku za spas Bakira i Željka!


24.04.23, 12:48h

 

 

 

Nakon nekoliko mjeseci rada novog Vijeća ministara BiH, u kojem je ”Trojka” vrlo efikasno zamijenila SDA i DF, Milorad Dodik je shvatio- bez Bakira i Željka kao partnera u vlasti, teško će se moći nastaviti manipulativno ovladavati po starom i provjerenom receptu. Taj recept podrazumijeva da se na svaku Dodikovu nebluznu izjavu ili prijetnju iz Sarajeva promptno patriotski odgovori, mahne prstom, zaprijeti.  Zatim se tako nekoliko dana medijski održava stanje krize, tenzija i netrpeljivosti. Nezaposlene mase kojih ima najviše u Evropi, dežuraju po društvenim mrežama i u punoj snazi uključuje se u taj cijeli fingirani sukob, dok uhljebljeni botovi zaposleni u javnim preduzećima piskaraju i kopi / pejstiraju komentare dostavljene u word dokumentu iz stranačkih centrala i dodatno ”hajcaju” narod. Taj ”krizni” ciklus se ponavlja svaka dva tri dana i tako vrijeme prolazi od ovog izbornog ciklusa do sljedećeg.

 

Dodik nikada nije bio u težem položaju. Omča mu je oko vrata već stavljena, a Aleksandar Vučić mu polako izmiče stolicu, lomeći nogicu po nogicu. Svjestan je Dodik da se Srbija polako, ali sigurno geopolitički opredijelila prema Evropi i time definitivno okrenula leđa Rusiji i Putinu. Da je Kosovo završena priča. U toj novoj konstelaciji odnosa, Vučiću nije potreban jedan kriminalizirani Milorad Dodik koji nastoji svoju brutalnu entitetsku pljačku sakriti i sebe spasiti uvlačenjem Srbije u neke nove nazadne i krizne procese, da ne kažem sukobe. 

 

Jedno mora svima biti jasno. Iako se tako ne čini, sukobi su na Balkanu završeni! A upravo je najveći problem nacionalnih političkih manipulatora koji su shvatili da se regionom šire novi vjetrovi,  da dolaze nove strukture, da se pravi novi dogovor, da kao domine padaju istrošeni lideri čija se politička filozofija decenijama bazira na beskrajnom populizmu i fingiranim sukobima, dok nemilosrdnu pljačkaju građane! 

 

Dodikove nove ”izjave” ili ”rezolucije” u kojima će po ko zna koji put najaviti ili obećati nekakve radikalne poteze, otcjepljenja, formiranja vojske ili patrole na entitetskim linijama nemaju nikakve stvarne posljedice osim što sebe javnosti prezentira kao ”najvećeg Srbina” oko kojeg će se okupiti sve druge srpske političke opcije kada on to želi! Vidjet ćemo danas kako će mu proći srbovanje u Narodnoj skupštini i da li će opozicija  pristati na njegove igre!

 

Dodikovo posljednje divljanje ima za cilj napraviti pritisak na međunarodnu zajednicu vezano za rješavanje pitanje državne imovine i ništa više. Nije Dodik budala. Zna on šta piše u Dejtonskom mirovnog sporazumu i toga se drži! Kao što dobro zna gdje bi završio kada bi nešto konkretno uradio a što bi dovelo u pitanje teritorijalni suverenitet ove zemlje! 

 

Njegov problem je u tome što je vjerojatno državnu imovinu već nekome obećao ili možda čak već prodao, kaparu primio, sa obećanjem da će se to pitanje prije ili kasnije riješiti u korist Republike Srpske odnosno kupca. Sada su možda ti kojima su data obećana a za šta je novac ili kapara uzeta, došli da traže ili imovinu ili pare! A on u ovom momentu nema ni jedno ni drugo. A nema ni podršku Vučića, dok se čovjek na koga je mislio da može računati u BiH, Dragan Čović, mudro okrenuo prema Evropi, slijedeći evropsku politiku Andreja Plenkovića, zbog čega je opravdano postao najvažniji politički faktor u BiH! 

 

Dodikove nove ”izjave” ili ”rezolucije” u kojima će po ko zna koji put najaviti ili obećati nekakve radikalne poteze, otcjepljenja, formiranja vojske ili patrole na entitetskim linijama nemaju nikakve stvarne posljedice osim što sebe javnosti prezentira kao ”najvećeg Srbina” oko kojeg će se okupiti sve druge srpske političke opcije kada on to želi! Vidjet ćemo danas kako će mu proći srbovanje u Narodnoj skupštini i da li će opozicija  pristati na njegove igre!

 

Ista situacija je u Federaciji gdje su nedavno ”probosanske” stranke potpisale nekakvu zajedničku izjavu gdje se kao iskazuje jedinstvo po pitanju državne imovine. Zašto ima potreba da se bilo šta potpisuje vezano za državnu imovinu kada je to pitanje pravno formalno apsolutno riješeno- u korist BiH! Pa to je isti modalitet koji Dodik nudi drugim srpskim političkim opcijama u RS-u, a sve sa ciljem da ih se neutralizira i u konačnici potopi! 

 

Ova država ima svoj Ustav, ona ima svoja zakonodavna tijela, ona ima Ustavni sud i odluke tog Suda, u konačnici ima i OHR da sve to poprati. Dakle, samo u tim tijelima može se nešto vezano za državnu imovinu odlučiti ili promijeniti, a nikakvo okupljanje oko SDfA-ove zastave tu neće pomoći ni odmoći! 


Opozicija u RS-u na čelu sa Jelenom Trivić, kao i opozcija na nivou FBiH na čelu sa SDP-om, moraju biti jako oprezni i ne upuštati se u već viđene kvazipatriotske prevare SDA i SNSD-a gdje će ih se uvlačiti u nekakve beznačajne priče koje ne nose nikakve pravne posljedice osim što trenutnim političkim gubitnicima u FBiH, ali i budućim političkim gubitnicima u RS, opet daju na relevantnosti! 

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još