NEDŽAD S. HADŽIMUSIĆ/ POSTIZBORNI KRAJOLIK U BIH (2. dio)

Šta nam znači 'Otvoreni Balkan': Ako bude pameti, Sarajevo može postati balkanski Brisel, a ne 'europski Jerusalem'!


04.04.23, 13:45h

 

'Jer bez trokuta, nema ni fildžana' - Sidran

 

...IV

 

Po povratku kući sa inuauguralne turneje novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je na njegov okomit način nanovo izdominirao domaćom medijskom scenom.  Konsterniran i potaknut neobičnim obilježavanjem 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, u još jednom politički katastrofalnom i artistički otužnom performansu u Sarajevskoj vijećnici, lider TrojkePlus se na društvenim mrežama obratio glavnim protagonistima tog performansa:

 

„A šta vam je plan. Imate li za ovu državu i ljude u njoj bilo kakav plan? Znamo šta nećete, znamo šta ne date, ima li nešto da hoćete i da znate kako ćete? Važni datumi iz bogate istorije naše domovine idealna su prilika za jake populističke poruke političkih lidera. Zvone i čuju se jače. Ove godine, kao nikad do sad, upućene stvarnim i zamišljenim protivnicima naše domovine. Strancima koji su protiv nas, svima redom. Amerikancima u kaubojskim čizmama, visokom predstavniku koji nas mrzi na nacionalnoj osnovi, raznim palmerima, escobarima koji su izlobirani od Beograda, delegaciji EU koja radi protiv nas, svim stranim mešetarima oženjenim iz Srbije koji po direktivi svojih žena rade protiv nas, ambasadama koje nam ne žele dobro, svima koji bi da donose odluke glasno se poručuje da se ne miješaju u unutrašnje stvari u BiH!! Ugrožavate suverenitet jedine nam domovine! 

 

Odjekuju ove i slične poruke, nikad jasnije i nikad glasnije. Ne miješajte se!! Ni slučajno da se u rasprave o EU putu miješaju ovi iz EU, ni slučajno da se u naš trasirani NATO put miješa onaj koji je propisao pravila za taj put! Snažne poruke šalju i unutrašnjim neprijateljima. Sa takvim nema pregovora, razgovora, dogovora! Ko se drzne da sa njima razgovara izdajnik je. Sa komšijama i susjedima nikako! Nema miješanja u naše unutrašnje odnose, sami ćemo rješavati, al’ nećemo se sastajati i razgovarati! Jer ko se sastaje i razgovara izdajnik je! Ne poštuju BiH, negiraju suverenitet, imaju secesionističke težnje, nema sa njima razgovora!! 

 

ŠTA VAM JE LJUDI PLAN? Ne damo strancima da se miješaju, sa domaćim političkim akterima ne smije se razgovarati, a ni slučajno, ne daj Bože, oko bilo čega dogovarati. Kako da usvajamo zakone iz 14 prioriteta i svih drugih prioriteta? Kako da usvajimo veći budžet za institucije BiH? Kako da napravimo reforme poreskog sistema koji slama našu privredu, kako da napravimo reforme u zdravstvu, obrazovanju? Kako da iskoristimo energentske potencijale naše zemlje, danas kad je struja zlata vrijedna? Kako da dovedemo investitore u zemlju konflikta? Kako da generalno popravimo poslovni ambijent? Ko će i u kojem parlamentu u BiH ovakve zakone izglasati? Kako da u zemlji populizma koju mrze stranci mnogo, a domaći neprijatelji još više zadržimo pametne, mlade ljude? Imamo li u ovom surovom, nepravednom svijetu barem jednog prijatelja, snažnog, uticajnog, da našoj zemlji u bilo čemu pomogne? Ako nemamo, zašto nemamo? 

 

Kako ste uspjeli od zemlje koju je volio i Istok i Zapad napraviti zemlju koju ne voli ni Istok ni Zapad? Svoje populističke poruke okačite mačkama o rep, zbog vas takvih iz ove zemlje nestane godišnje jedan veliki grad ljudi. 

 

Upeglali ste fotelje godinama, iz mandata u mandat ponavljate mantru o stvarnim i zamišljenim protivnicima, ovom narodu nudite strahove i konflikte od kojih nas navodno vi branite. Beskonačnim populizmom koji vaša armija plaćenika raznosi u režimskim medijima, twitterom, facebookom, ubijate nadu, ne nudite rješenja, umarate mozak svih normalnih Bosanaca i Hercegovaca. IMATE LI BILO KAKAV PLAN? Ako nemate, a znam da nemate, dosta vas je!“

 

V

U prevodu, Konakovićev triple-double glasi: ako se ne dozove i opet promaši momentum, pa nastavi sa specijalnim populističkim operacijama poput *milion-potpisa-za-građansku-BiH, njegovoj bivšoj, najvećoj stranci u Bošnjaka - odskora nepokolebljivo građanskoj SDA u tandemu sa nepokolebljivim DF-om - toj matematičkoj pobjednici ovih izbora se ne piše ništa dobro. Ostala  je kratkih rukava u postizbornoj podjeli vlasti, a u doglednoj perspektivi i bez glavnih poluga doskora ekskluzivne političke moći (pravosuđe, banke, elektroprivrede, telekomi, avioni, kamioni, tuneli-'vidikovci', tenderi, zarobljeni mediji) koje samo po inerciji još drži - dok se ne okonča postizborna podjela karata.

 

Zato, dok traje ovo odbrojavanje u lijepom mjesecu Ramazana, za SDA bi bilo neprocjenjivo mudrije da se okani luzerskog mitingovanja, botovskih petardi i nečuvenih prijetnji. Ako sada, u ova huda vremena, ne pokaže i dokaže istinsku d r ž a v o t v o r n u  brigu za opstojnost cijelovite i multietničke BiH, preuzima odgovornost za neslućene belaje i ostane na krivoj strani historije. Jer bez trokuta nema ni fildzana!!! 

 

Lidera NiP-a možemo razumjeti kada zbog višeg Dobra nadalje pristaje - na lohotne kompromise sa 'amorfnim' SDP-om, tom najslabijom karikom Trojke, rastrganom novim unutarpartijskim intrigama. Eto ih tamo, samo da ne bude da nismo upozorili da građanski rat u vrhu SDP u konačnici može, ili ima za cilj dohakati Trojki.  Za ozbiljno obavještene, nema nikakve dileme o tome ko je nadalje Tata, čarobnjak iz Oza i arhitekta tekućih svađa u SDP.

 

VI

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zna da svi, ovdje i vani, znaju za njegove abra-kadabra prepravke rezultata izbora za predsjednika manjeg entiteta (bivše Republike) BiH, ali ga oni koji su ga napravili (SAD) puštaju da politički živi sve dok izvršava naputke.  Svejedno, gospodin Dodik postaje krešendo paranoičan, jer službeni Beograd kojeg on toliko voli sve manje voli njega, a sve više njegovu glavnu rivalku i stvarnu pobjednicu rečenih izbora u RS-u, gospođu Jelenu Trivić. Koja ovih dana pravi novu političku stranku pod radnim naslovom Narodni front. Kakogod, predsjednika Republike Srpske to nije omelo da s nepatvorenim merakom, pozdravi nesretnu Bećirevićevu listu ambasadora i konzula iz bošnjačkog korpusa.

 

Istovremeno, nikad neprikosnoveniji šef HDZ-a, gospodin Dragan Čović, ponovimo to - apsolutni pobjednik (i) ovih općih izbora - rutinski slavi četvrti (ne)legitiman mandat gospodina Željka Komšića u Titovoj 14. Usput, kao ekstra bonus, vitez od Radobolje utemeljeno sejri i prvi mandat njegove favoritkinje, gospođe Borjane Krišto, predsjedateljice u Vijeću ministara (bivše Republike) BiH.

VII

Na kraju ovog osvrta, treba uljudno pozdraviti rivale i upravo objavljene rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.  Uz najbolje želje, manje-više očekivanom pobjedniku Jakovu Milatoviću, ali i ubjedljivo poraženom Milu Đukanoviću. Jer, unatoč notornim crnim prognozama, sve je prošlo kako treba i demokratski kao da su se ovi izbori desili u Finskoj(!). I zato je sa današnjim danom Crna Gora povratila zaslužen epitet lidera europskih integracija na Zapadnom Balkanu.

 

U svakom slučaju, javna pisma podrške Milu Đukanoviću od strane potpredsjednika SDP BiH i člana Predsjedništva BiH, kao i drugih bh. dužnosnika bila su suvišna, osim što su bolno kontradiktorna njihovim principijelnim porukama prigodom obilježavanja Dana državnosti u Sarajevskoj vijećnici.

 

Kakogod, neka se pripreme da ozbiljno razmotre uključivanje BiH u inicijativu Otvoreni Balkan. U tom svjetlu, potpisnik ovog teksta podsjeća na pilot-studiju na zadatu temu pod naslovom 'Rasplet koji treba da štima svima' kao i njenu skraćenu verziju, nedavno objavljenu u briselskom EUobserveru - chapeau: The last thing Europe needs is another war on its dorstep.

 

Jer ako bude pameti, Sarajevo realno može postati balkanski Brisel, a ne 'europski Jerusalem', kako to u njenom prepoznatljivom cheezy maniru voli da kaže uvažena gradonačelnica (zapadnog) Sarajeva Benjamina Karić, rođ. Londrc. Nažalost, nije jedina koja ovdje ola(h)ko rabi ovu preduboko pogrešnu floskulu.

 

Postizborni krajolik u BiH (1. dio) čitajte ovdje.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook