Reakcija na izjave iz SDA

VSTVBiH poziva na suzdržanost i zrelost u komentarisanju rada pravosuđa

Hronika29.03.23, 15:11h

VSTVBiH poziva na suzdržanost i zrelost u komentarisanju rada pravosuđa
VSTV BiH, u okviru svojih nadležnosti, ulaže napore u kreiranju preduslova za efikasniju i kvalitetniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, navedeno je također

 

 

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) pozivalo je danas na suzdržanost i zrelost u komentarisanju rada pravosuđa. 
 

- Povodom kontinuiranih napada u javnosti na tužioce koji rade na predmetima korupcije i organizovanog kriminala, imajući u vidu i posljednji primjer sa sjednice Glavnog odbora Stranke demokratske akcije tokom kojeg predsjednik navedene stranke izjavljuje: „Oni tužioci koji namještaju ovo oko respiratora“, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine želi da široku javnost, posebno političare, još jednom podsjeti da ovakve izjave utiču na narušavanje ugleda pravosuđa u Bosni i Hercegovini, stvaranje nesigurnosti u društvu te vrše eroziju principa „vladavine prava“ u našoj zemlji. Zato pozivamo političare da kroz suzdržanost i zrelost u komentarisanju rada pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija, daju lični doprinos „vladavini prava“ u Bosni i Hercegovini - navedeno je u saopćenju VSTV-a.  
 

VSTV BiH, u okviru svojih nadležnosti, ulaže napore u kreiranju preduslova za efikasniju i kvalitetniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, navedeno je također.
 

- Kao institucija svjesni smo da je i pored određenih pomaka u postizanju boljih rezultata u procesuiranju organizovanog kriminala i korupcije, potrebno uložiti dodatne napore kako bi se postiglo bitno unaprjeđenje u ovoj oblasti koja je od suštinskog značaja za bosanskohercegovačko društvo. Zato od svih građana, kao i njihovih političkih predstavnika, očekujemo podršku u borbi za budućnost našeg društva koje je ozbiljno ugroženo upravo korupcijom. 
 

U nastojanju da u potpunosti radimo u skladu sa principom „nepristranosti“, često izostanu riječi naše podrške tužiocima u Bosni i Hercegovini u njihovom profesionalnom radu na kompleksnim predmetima organizovanog kriminala i korupcije. To ne znači da nismo svjesni svakodnevnih izazova sa kojima se susreću u nastojanjima da efikasno procesiraju ove predmete i važnosti borbe koju vode. Upravo kroz institucionalne aktivnosti i mjere koje poduzimamo, nastojimo tužiocima pružiti podršku i adekvatno valorizovati njihov rad - navodi se u saopćenju.   

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!